Υλικά

  • 6 μέτρια/μεγάλα καρότα ξεφλουδισμένα
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολύ ψιλοκομμένες
  • 1 κοφτό κουταλάκι τσίλι σε σκόνη ή πιπέρι καγιέν
  • 3 κουταλιές χυμό λεμονιού
  • 1 κοφτό κουταλάκι κύμινο σε σκόνη
  • 2 γεμάτες κουταλιές ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιανδρο
  • ½ κουταλάκι χαρίσα (πάστα καυτερής πιπεριάς) ή ψιλοκομμένη καυτερή πιπερίτσα
  • αλάτι

Εκτέλεση

  1. Βάζετε τα καρότα σε μια κατσαρόλα, τα σκεπάζετε με κρύο νερό, τα αφήνετε να κοχλάσουν και τα βράζετε μέχρι να μαλακώσουν για 15 περίπου λεπτά.
  2. Τα στραγγίζετε, τα κρυώνετε με τρεχούμενο νερό (ή τα αφήνετε να κρυώσουν) και τα κόβετε σε λεπτές ροδέλες (αν τα καρότα είναι χοντρά τα κόβετε πρώτα στη μέση κατά μήκος).
  3. Ανακατεύετε σε ένα μπολ τα σκόρδα με το τσίλι σε σκόνη ή το πιπέρι καγιέν, το λεμόνι, το κύμινο, το κόλιανδρο, τη χαρίσα ή την καυτερή πιπερίτσα (αν θα βάλετε) και τα καρότα και ελέγχετε το αλάτι.
  4. Αφήνετε τη σαλάτα σκεπασμένη για 1 τουλάχιστον ώρα σε θερμοκρασία δωματίου ή μέχρι και 2 μέρες στο ψυγείο (τα καρότα θα γίνουν ακόμη πιο αρωματικά) και πριν τη σερβίρετε, τη βγάζετε για ½ ώρα από το ψυγείο να πάρει τη θερμοκρασία δωματίου.