Υλικά

  • 300 γρ. κουβερτούρα
  • 130 γρ. βούτυρο τεμαχισμένο + λίγο για τη φόρμα, λιωμένο
  • 6 αβγά
  • 320 γρ. καστανή ζάχαρη
  • 180 γρ. κρέμα γάλακτος
  • 330 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο για τη φόρμα
  • 1 κ. γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ. γ. χονδρό αλάτι
  • 60 γρ. νερό
  • 40 γρ. μαύρο ρούμι ή κονιάκ ή ουίσκι

Εκτέλεση

  1. Ψιλοκόβετε αρχικά τη σοκολάτα και τη βάζετε να λιώσει σε μπεν μαρί, δηλαδή σε ένα ανοξείδωτο μπολ που στερεώνετε πάνω σε μια κατσαρόλα με λίγο νερό που βράζει.
  2. Την αποσύρετε από το μπεν μαρί, προσθέτετε το βούτυρο και ανακατεύετε για να λιώσει.
  3. Σε ένα άλλο, αρκετά μεγάλο μπολ, χτυπάτε με τον αβγοδάρτη τα αβγά με την καστανή ζάχαρη και προσθέτετε σταδιακά την κρέμα γάλακτος, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι.
  4. Ανακατεύετε καλά μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Προσθέτετε έπειτα τη λιωμένη σοκολάτα με το βούτυρο, ανακατεύετε ξανά και στο τέλος ρίχνετε το νερό και το ποτό.
  5. Βουτυρώνετε και αλευρώνετε μια μακρόστενη φόρμα του κέικ διαστάσεων 11 x 24 εκ. και αδειάζετε μέσα το μείγμα.
  6. Ψήνετε σε προθερμασμένο στους 180°C φούρνο για 45 λεπτά. Έπειτα χαμηλώνετε τη θερμοκρασία στους 170°C και ψήνετε για 10 λεπτά ακόμη.
  7. Αφήνετε το κέικ να κρυώσει ελαφρώς και το ξεφορμάρετε. Για να το γλασάρετε θα πρέπει να κρυώσει εντελώς (κατά προτίμηση πάνω σε σχάρα, για να διαφεύγουν οι υδρατμοί από κάτω).