Υλικά

  • 225 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 3/4 κουταλάκι του γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
  • 1 κουταλιά της σούπας καφέ εσπρέσο
  • 1 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας
  • 315 γραμμάρια ξινόγαλο ή γιαούρτι χτυπημένο
  • 90 γραμμάρια  ανάλατο βούτυρο μαλακό
  • 335 γραμμάρια κρυσταλλική ζάχαρη
  • 2 αυγά
  • 90 γραμμάρια σοκολάτα κουβερτούρα λιωμένη

Εκτέλεση

  1. Προθερμαίνετε το φούρνο στους 160 βαθμούς. Βουτυρώστε και καλύψτε με λαδόκολλα δύο στρογγυλές φόρμες 28 εκ.
  2. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα και το αλάτι.
  3. Χτυπάμε τη σκόνη εσπρέσο και βανίλιας με το ξινόγαλο σε ένα μέτριο μπολ.
  4. Χτυπάμε το βούτυρο και τη ζάχαρη σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να αφρατέψει. Προσθέστε τα αυγά, ένα κάθε φορά, χτυπώντας τα καλά. Προσθέστε τη λιωμένη σοκολάτα. Ρυθμίστε το μίξερ σε χαμηλή ταχύτητα.
  5.  Προσθέστε το μείγμα αλευριού εναλλάξ με το μείγμα από το ξινόγαλα και χτυπήστε μέχρι να γίνει ένα ομοιογενές μείγμα. Γυρίστε σε μεσαία ταχύτητα και χτυπήστε μέχρι να γίνει μια απαλή κρέμα.
  6. Χύστε το μείγμα στις δυο στρογγυλές φόρμες διαστάσεων 28 εκ, απλώστε το ομοιόμορφα και ψήστε 25 έως 30 λεπτά.
  7. Αφήστε το κέικ να κρυώσει στις φόρμες για 10 λεπτά. Ξεφορμάρετε και αφήνετε να κρυώσει τελείως στο ψυγείο.