Ο μαύρος αυτός φυτικός θησαυρός είναι πλούσιος σε φυτική πρωτεΐνη, ιδανικός για χορτοφάγους και vegans, ενώ οι άφθονες φυτικές ίνες βοηθούν στην πέψη και στη ρύθμιση του σακχάρου. Οι φακές beluga περιέχουν σίδηρο και φυλλικό οξύ που προσφέρουν ενέργεια, έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα — διατηρώντας τον γλυκαιμικό δείκτη χαμηλό — και είναι κατάλληλες για όσους παρακολουθούν το σάκχαρό τους. Παράλληλα αποτελούν εξαιρετική πηγή μαγνησίου και καλίου, συμβάλλοντας στη ρύθμιση της πίεσης και στη σωστή λειτουργία των μυών.

Υλικά (6 τεμάχια)

  • 200 γρ. φακές beluga
  • 1 καρότο
  • 1 κρεμμύδι
  • 1 αβγό
  • 3 κ.σ. έτοιμο χυμό ντομάτας
  • 1/2 κούπα αλεσμένη βρώμη (ίσως και λίγο παραπάνω αν δούμε πως τα λαχανικά μας βγάζουν αρκετή υγρασία)
  • 1 κ.γ. κάρυ
  • 1 κ.γ. καπνιστή πάπρικα
  • 1 κ.γ. σκόρδο (σκόνη ή ωμό τριμμένο)
  • 1/2 κ.γ. κύμινο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Βράζουμε τις φακές για 10-12 λεπτά και στη συνέχεια τις λιώνουμε στο μπλέντερ.
  • Βήμα 2: Στο ίδιο μπλέντερ ψιλοκόβουμε το καρότο και το κρεμμύδι.
  • Βήμα 3: Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, πλάθουμε τα μπιφτέκια, τα τοποθετούμε σε αντικολλητικό χαρτί και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180°C, στις αντιστάσεις, για 30 λεπτά.

Διατροφική αξία ανά τεμάχιο

  • Ενέργεια: 132 kcal
  • Υδατάνθρακες: 16,1 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 13,7 γρ.
  • Λιπαρά: 6,3 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,9 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI