Τα πορτοκάλια έχουν φυσικά σάκχαρα όπως γλυκόζη και φρουκτόζη, αλλά παρά τη γλυκιά τους γεύση διαθέτουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που βοηθά στη σταθερή απελευθέρωση ενέργειας. Είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ενώ περιέχουν φλαβονοειδή με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση. Επιπλέον, το κιτρικό οξύ που περιέχουν συνδέεται με την πρόληψη δημιουργίας πετρών στα νεφρά.

Υλικά (1 μερίδα)

  • 1 κούπα γάλα με χαμηλά λιπαρά ή φυτικό χωρίς ζάχαρη
  • 4 κ.σ. βρώμη
  • 1 κ.σ. λιναρόσπορο
  • ξύσμα από ½ ακέρωτο πορτοκάλι
  • 1 κ.γ. κακάο άγλυκο
  • 1 κ.γ. μέλι

Για το σερβίρισμα

  • 1 κ.σ. σταγόνες σοκολάτας υγείας
  • 5–6 αμύγδαλα, θρυμματισμένα
  • ½ φρέσκο πορτοκάλι σε κυβάκια ή φέτες

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Βάζουμε σε κατσαρολάκι όλα τα υλικά του porridge και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά.
  • Βήμα 2: Ανακατεύουμε συνεχώς για να μην κολλήσει.
  • Βήμα 3: Μετά από 3–4 λεπτά, όταν το μείγμα έχει χυλώσει, αποσύρουμε από τη φωτιά.
  • Βήμα 4: Σερβίρουμε σε μπολ και προσθέτουμε από πάνω τα υλικά για το σερβίρισμα. Απολαμβάνουμε όσο είναι ζεστό.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 246 kcal
  • Υδατάνθρακες: 21,7 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 8,6 γρ.
  • Λιπαρά: 5,5 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 1,2 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με ΑΙ