Ουσίες όπως μαγνήσιο, ψευδάργυρο, φυλλικό οξύ, βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αντιοξειδωτικά και άλλες φυτικές ενώσεις, όπως οι πολυφαινόλες, αποτελούν μερικά από τα πολύτιμα θρεπτικά στοιχεία που περιέχει το δίκοκκο σιτάρι (Ζέα).
Υλικά (4 μερίδες)
- 500 γρ. κοφτό μακαρονάκι Ζέας
- 16 μεγάλες γαρίδες φρέσκες
- 1 μικρό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 500 γρ. ντομάτες αποφλοιωμένες (σε μορφή χυμού)
- 40 ml ελαιόλαδο
- 30 ml λευκό κρασί
- 300 ml νερό
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Καθαρίζουμε τις γαρίδες από το κέλυφος και τα κεφάλια τους.
- Βήμα 2: Σε μεγάλη κατσαρόλα ή τηγάνι, τοποθετούμε το λάδι μαζί με τα κελύφη και τα κεφάλια από τις γαρίδες και τα μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά.
- Βήμα 3: Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι, σβήνουμε με το κρασί και ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά.
- Βήμα 4: Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και το νερό και βράζουμε για 40-45 λεπτά σε μέτρια φωτιά.
- Βήμα 5: Αφαιρούμε τα κελύφη και τα κεφάλια των γαρίδων όταν ολοκληρωθεί ο χρόνος μαγειρέματος της σάλτσας. Τη σουρώνουμε και επιστρέφουμε τη σουρωμένη σάλτσα στην κατσαρόλα.
- Βήμα 6: Παράλληλα, βράζουμε τα μακαρόνια 1-2 λεπτά λιγότερο από όσο αναφέρεται στις οδηγίες της συσκευασίας (γιατί θα συνεχίσουν να μαγειρεύονται στη σάλτσα).
- Βήμα 7: Στην κόκκινη σάλτσα που σιγοβράζει, προσθέτουμε τις γαρίδες για 2-3 λεπτά, τις αποσύρουμε σε ένα πιάτο και στη συνέχεια προσθέτουμε τα μακαρόνια στη σάλτσα. Ανακατεύουμε καλά, αποσύρουμε από τη φωτιά και στο τέλος επαναφέρουμε τις γαρίδες, ανακατεύοντας απαλά πριν από το σερβίρισμα.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 420 kcal
- Υδατάνθρακες: 37,4 γρ.
- Πρωτεΐνη: 18,8 γρ.
- Λιπαρά: 9,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 1,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI