Όλα τα σπουδαία θρεπτικά συστατικά που περιέχονται σε μια χειροποίητη granola συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση του μικροβιώματος και της καλής λειτουργίας του εντέρου, ενώ παράλληλα χαρίζουν αίσθημα κορεσμού μετά το γεύμα. Επιπλέον, η παρουσία του λαδιού καρύδας ενισχύει την απορροφησιμότητα των περισσότερων συστατικών, χάρη στη σύμπραξη των καλών λιπαρών.
Υλικά (για 2 μεγάλα γυάλινα βάζα του κιλού)
- 250 γρ. νιφάδες βρώμης
- 2 κ.σ. λιναρόσπορο, κοπανισμένο
- 80 γρ. λευκά αμύγδαλα, κοπανισμένα
- 80 γρ. φιστίκια Αιγίνης, χοντροκομμένα
- 50 γρ. κολοκυθόσπορους
- 50 γρ. ηλιόσπορους
- 2 κ.γ. κανέλα
- ½ κ.γ. αλάτι
- 60 γρ. λάδι καρύδας
- 80–100 γρ. μέλι ή maple syrup
- 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Χτυπάμε το 1/3 της βρώμης σε μπλέντερ ώστε να γίνει αλεύρι.
- Βήμα 2: Σε μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τις νιφάδες βρώμης με το αλεύρι βρώμης που φτιάξαμε, τον λιναρόσπορο, τα αμύγδαλα, τα φιστίκια Αιγίνης, τους κολοκυθόσπορους, τους ηλιόσπορους, την κανέλα και το αλάτι.
- Βήμα 3: Βάζουμε το λάδι καρύδας, το μέλι και το εκχύλισμα βανίλιας σε κατσαρολάκι και ζεσταίνουμε σε χαμηλή φωτιά μέχρι να λιώσει το λάδι (χωρίς να βράσει).
- Βήμα 4: Αποσύρουμε από τη φωτιά και περιχύνουμε το μείγμα πάνω στο περιεχόμενο του μπολ. Ανακατεύουμε απαλά όλα τα υλικά μέχρι να καλυφθούν καλά.
- Βήμα 5: Απλώνουμε το μείγμα σε ταψί φούρνου στρωμένο με λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στον αέρα, στους 150°C για 20 λεπτά.
- Βήμα 6: Μετά τα 20 λεπτά ανοίγουμε τον φούρνο, ανακατεύουμε προσεκτικά τη granola, ξανακλείνουμε και ψήνουμε για άλλα 15–20 λεπτά (μέχρι να πάρει χρυσαφένιο χρώμα).
- Βήμα 7: Βγάζουμε από τον φούρνο και αφήνουμε να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου χωρίς να την ανακατέψουμε.
Διατροφική αξία (ανά μερίδα ~30 γρ.)
- Ενέργεια: 165 kcal
- Υδατάνθρακες: 29,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 6,4 γρ.
- Λιπαρά: 13,4 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 3,7 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI