Ένα ενδιαφέρον στοιχείο για το κολοκύθι είναι ότι η περιεκτικότητά του σε μέταλλα -όπως ο σίδηρος, το μαγγάνιο και ο ψευδάργυρος- μπορεί να αυξηθεί αν το έδαφος κατά την καλλιέργεια έχει εμπλουτιστεί με αλάτι. Και το σημαντικότερο: η περιεκτικότητά του σε νάτριο δεν αυξάνεται σημαντικά, επομένως αυτή η πρακτική δεν επιβαρύνει τον οργανισμό.

Υλικά (3 μερίδες)

  • 5 κολοκύθια μεσαίου μεγέθους
  • 1 μεγάλη ντομάτα σε λεπτές ροδέλες
  • 5 κ.σ. κόκκινη σάλτσα ντομάτας
  • 100 γρ. τυρί ρικότα
  • 1 κ.σ. αποξηραμένος δυόσμος
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Κόβουμε τα κολοκύθια σε λεπτές φέτες και τις ψήνουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, για 2 λεπτά από κάθε πλευρά. Όταν είναι έτοιμες, τις αφήνουμε στην άκρη να κρυώσουν.
  • Βήμα 2: Παίρνουμε δύο φέτες κολοκυθιού, τις βάζουμε δίπλα-δίπλα, φροντίζοντας ωστόσο η μία να πατάει πάνω στην άλλη, γεμίζουμε με 1 κ.γ. ρικότα και 1 ροδέλα ντομάτας, και τυλίγουμε ώστε να σχηματιστεί ρολάκι. Επαναλαμβάνουμε με όλα τα κολοκύθια.
  • Βήμα 3: Τοποθετούμε τα ρολάκια σε ταψί και ρίχνουμε από πάνω τη σάλτσα ντομάτας, το ελαιόλαδο και τον αποξηραμένο δυόσμο.
  • Βήμα 4: Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 170°C, στις αντιστάσεις, για 15-20 λεπτά.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

Ενέργεια: 140 kcal
Υδατάνθρακες: 7,8 γρ.
Πρωτεΐνη: 11,5 γρ.
Λιπαρά: 2,8 γρ.
Κορεσμένα λιπαρά: 0,7 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI