Η γαλοπούλα είναι ένα εξαιρετικά θρεπτικό και υγιεινό κρέας, που μπορεί να ενταχθεί εύκολα στο εβδομαδιαίο σας διατροφικό πρόγραμμα. Σε σύγκριση με άλλα κρέατα, περιέχει χαμηλά κορεσμένα λιπαρά, γεγονός που την καθιστά ιδανική για όσους επιθυμούν να διατηρήσουν υγιές σωματικό βάρος ή να μειώσουν τα επίπεδα χοληστερόλης. Αποτελεί εξαιρετική πηγή άπαχης πρωτεΐνης — πιο συγκεκριμένα, 150-170 γρ. γαλοπούλας καλύπτουν περίπου το 50% των ημερήσιων αναγκών μας σε πρωτεΐνη. Επιπλέον, η γαλοπούλα περιέχει σημαντικές ποσότητες βιταμινών του συμπλέγματος Β, όπως η Β6 και η Β12, που συμβάλλουν στη μεταβολική λειτουργία και την παραγωγή ενέργειας. Είναι επίσης καλή πηγή σεληνίου, με αντιοξειδωτικές ιδιότητες, το οποίο ενισχύει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Υλικά (4-5 μερίδες)
- 500 γρ. κιμάς γαλοπούλας
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
- 1 κ.γ. σκόνη σκόρδου
- ½ ποτήρι λευκό κρασί
- 1 καρότο, τριμμένο
- 400 γρ. ντομάτες κονκασέ ή φρέσκες, περασμένες στο μούλτι
- 5-6 κόκκοι μπαχάρι
- 2 φύλλα δάφνης
- 1 κ.γ. μέλι
- ½ κούπα μαϊντανό, ψιλοκομμένο
- αλάτι, πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Σε ένα τηγάνι ή μία κατσαρόλα, σοτάρουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο για 2-3 λεπτά. Στη συνέχεια προσθέτουμε τη σκόνη σκόρδου και σοτάρουμε για 1 λεπτό ακόμη.
- Βήμα 2: Προσθέτουμε τον κιμά γαλοπούλας και σοτάρουμε για λίγα λεπτά ακόμα μέχρι να αλλάξει χρώμα και να ασπρίσει.
- Βήμα 3: Ρίχνουμε το κρασί και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.
- Βήμα 4: Προσθέτουμε το μπαχάρι, τα φύλλα δάφνης, την ντομάτα, το μέλι, το καρότο και αλατοπιπερώνουμε.
- Βήμα 5: Αφήνουμε να σιγοβράσει για 40-50 λεπτά ή μέχρι να μαγειρευτεί ο κιμάς.
- Βήμα 6: 10 λεπτά πριν το τέλος του βρασμού προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο μαϊντανό.
Διατροφική αξία ανά μερίδα (μαζί με 150-170 γρ. βρασμένα ζυμαρικά ολικής άλεσης)
- Ενέργεια: 530 kcal
- Υδατάνθρακες: 58,9 γρ.
- Πρωτεΐνη: 39,6 γρ.
- Λιπαρά: 11,7 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 2,2 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI