Τα μανιτάρια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, όπως η ριβοφλαβίνη (που συμβάλλει στην καλή υγεία των ερυθρών αιμοσφαιρίων), η νιασίνη (για υγιές δέρμα) και το παντοθενικό οξύ (που συμμετέχει στην παραγωγή ορμονών σχετιζόμενων με το νευρικό σύστημα), παίζοντας σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, καθώς βοηθούν στη διάσπαση των πρωτεϊνών, των λιπιδίων και των υδατανθράκων.

Υλικά (2 μερίδες)

  • 12-15 μανιτάρια champignon
  • 1 ξερό κρεμμύδι, σε λεπτές φέτες
  • 1 κόκκινη πιπεριά, κομμένη σε λεπτές λωρίδες
  • 1 καρότο, σε λεπτές φέτες

Για τη σως

  • 2 κ.σ. μουστάρδα
  • χυμό από 1 λεμόνι
  • 1-2 κ.σ. σόγια σος με χαμηλή περιεκτικότητα σε αλάτι
  • ½ κούπα νερό (ίσως χρειαστεί λίγο παραπάνω)
  • σκόνη σκόρδου
  • αλάτι, πιπέρι
  • καπνιστή πάπρικα

Εκτέλεση

  • Βήμα 1: Κόβουμε τα μανιτάρια στα τέσσερα, εκτός αν είναι μικρά, οπότε τα αφήνουμε ολόκληρα.
  • Βήμα 2: Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι με λίγο νερό, ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα σοτάρουμε για 1 λεπτό. Στη συνέχεια, προσθέτουμε το κρεμμύδι, την πιπεριά και το καρότο.
  • Βήμα 3: Ανακατεύουμε καλά όλα τα λαχανικά και προσθέτουμε τα υλικά της σως, τα οποία έχουμε προηγουμένως αναμείξει σε ένα ποτήρι ή μπολ.
  • Βήμα 3: Μαγειρεύουμε σε χαμηλή φωτιά για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να απορροφηθούν τα υγρά.
  • Βήμα 4: Σερβίρουμε, αν θέλουμε, με λίγα φρέσκα ντοματίνια και ένα παξιμάδι, για ένα πλήρες και χορταστικό γεύμα.

Διατροφική αξία ανά μερίδα

  • Ενέργεια: 185 kcal
  • Υδατάνθρακες: 7,6 γρ.
  • Πρωτεΐνη: 27,2 γρ.
  • Λιπαρά: 4,2 γρ.
  • Κορεσμένα λιπαρά: 0,8 γρ.

*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI