Οι σαλάτες έχουν ιδιαίτερα υψηλή διατροφική αξία στη μεσογειακή διατροφή. Ο λόγος είναι η πλούσια περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά, μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία, φυτικές ίνες και νερό. Συμβάλλουν στην καλύτερη αφομοίωση της ζωικής πρωτεΐνης και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι απολύτως απαραίτητες, είτε βρισκόμαστε σε περίοδο δίαιτας είτε όχι, αφού δημιουργούν αίσθημα κορεσμού και πληρότητας. Επιπλέον, φαίνεται πως συμβάλλουν στην πρόληψη νεοπλασιών του παχέος εντέρου. Ένα μεγάλο μπολ ωμής σαλάτας με φρέσκο ελαιόλαδο (περίπου 1 κ.σ.) μπορεί να προσφέρει μόλις 180-220 θερμίδες.
Η συγκεκριμένη συνταγή για σαλάτα του Καίσαρα, ωστόσο, αποτελεί ένα πλήρες κυρίως γεύμα: ο συνδυασμός των πράσινων φυλλωδών λαχανικών με την πρωτεΐνη από το κοτόπουλο και τον υδατάνθρακα από το καλαμπόκι, την καθιστούν ιδανική είτε ως κυρίως πιάτο είτε, με λιγότερη ποσότητα πρωτεΐνης, ως ελαφρύ βραδινό.
Υλικά (1 μερίδα)
- 130-150 γρ. ψητό κοτόπουλο ή σνίτσελ κοτόπουλο (δείτε εδώ τη συνταγή)
- 2-3 κ.σ. βρασμένο καλαμπόκι
- πράσινα φυλλώδη λαχανικά (π.χ. μαρούλι, ρόκα, σπανάκι, παντζαρόφυλλα, iceberg, baby σπανάκι)
- 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα για το σερβίρισμα
Για τη σως
- 1 κ.σ. γιαούρτι
- 1 κ.γ. μουστάρδα
- 1 κ.σ. τριμμένη παρμεζάνα
- 2 κ.γ. ξίδι
- 1 κ.γ. λάδι
- λίγη σκόνη σκόρδου
- πιπέρι
Εκτέλεση
- Βήμα 1: Αφού ψήσουμε το κοτόπουλο, το κόβουμε σε λεπτές λωρίδες.
- Βήμα 2: Βάζουμε στη σαλατιέρα τα πράσινα λαχανικά της επιλογής μας.
- Βήμα 3: Ανακατεύουμε σε ένα μικρό μπολ τα υλικά της σως. Όταν είναι έτοιμη, τη ρίχνουμε πάνω από τα λαχανικά και ανακατεύουμε καλά.
- Βήμα 4: Προσθέτουμε το καλαμπόκι, το κοτόπουλο και στο τέλος την τριμμένη παρμεζάνα.
Διατροφική αξία ανά μερίδα
- Ενέργεια: 410 kcal
- Υδατάνθρακες: 15,5 γρ.
- Πρωτεΐνη: 48 γρ.
- Λιπαρά: 15,8 γρ.
- Κορεσμένα λιπαρά: 5,2 γρ.
*Η φωτογραφία έχει δημιουργηθεί με AI