Υλικά

  • 500 γρ. κοντά ζυμαρικά
  • 1/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
  • 1 κιλό κολοκυθάκια
  • 2 1/2 κ. γλ. αλάτι, χωρισμένο
  • 1/2 κ. γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
  • 240 γρ. τυρί cottage 
  • 1 φλ. τσαγιού φρέσκο βασιλικό, επιπλέον για το σερβίρισμα
  • Το χυμό και το ξύσμα από ένα λεμόνι

Εκτέλεση

  1. Γεμίστε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό και αφήστε το να πάρει βράση. Προσθέστε τα ζυμαρικά και μαγειρέψτε σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι να γίνουν al dente. Αφαιρέστε 1 φλιτζάνι νερό από τα ζυμαρικά και αφήστε το στην άκρη. Σουρώστε τα ζυμαρικά και ραντίστε με ελαιόλαδο για να μην κολλήσουν.
  2. Ενώ τα ζυμαρικά μαγειρεύονται, κόψτε τα κολοκυθάκια και τρίψτε τα στις μεγάλες τρύπες ενός τρίφτη.
  3. Ζεστάνετε το ελαιόλαδο στην άδεια πλέον κατσαρόλα σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Προσθέστε τα κολοκυθάκια και αλατίστε με 1 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και 1/2 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι τα κολοκυθάκια να βγάλουν υγρά, τα υγρά να φουσκώσουν και να φύγουν και τα κολοκυθάκια να γίνουν σαν μαρμελάδα αλλά να μην ροδίσουν, 12 έως 15 λεπτά. Θα καταλάβετε ότι είναι έτοιμα όταν τα κολοκυθάκια αρχίσουν να κολλάνε στον πάτο της κατσαρόλας. Σβήστε τη φωτιά.
  4. Εντωμεταξύ, βάλτε το τυρί cottage, το βασιλικό, το μεγαλύτερο μέρος του ξύσματος και του χυμού λεμονιού (το υπόλοιπο θα το χρησιμοποιήσετε αργότερα), το υπόλοιπο 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι και αρκετό μαύρο πιπέρι σε ένα επεξεργαστή τροφίμων με το εξάρτημα λεπίδας. Χτυπήστε, ξύνοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα του μπολ στη μέση της διαδικασίας, μέχρι να γίνει λείο, περίπου 1 λεπτό.
  5. Βάλτε την κατσαρόλα με τα κολοκυθάκια σε χαμηλή φωτιά. Προσθέστε τα ζυμαρικά και ανακατέψτε με τα κολοκυθάκια.
  6. Προσθέστε το μείγμα τυριού cottage και 1/2 φλιτζάνι από το νερό των ζυμαρικών και ανακατέψτε, προσθέτοντας κι άλλο -όσο χρειάζεται, μέχρι να καλυφθούν τα ζυμαρικά με μια κρεμώδη σάλτσα. Δοκιμάστε και προσθέστε περισσότερο αλάτι, πιπέρι ή χυμό λεμονιού ανάλογα με τη γεύση σας.
  7. Σερβίρετε σε πιάτα και προσθέστε περισσότερο βασιλικό, το ξύσμα λεμονιού που κρατήσατε και λίγο ελαιόλαδο.