Υλικά

  • 2 φιλέτα σολομού
  • 2 κ. σ. ελαιόλαδο
  • 1 1/2 κ. σ. σάλτσα σόγιας
  • 4 κ. σ. μαγιονέζα, μοιρασμένη
  • 1 φλ. τσαγιού ρύζι για σούσι, ξεπλυμένο
  • 1 1/2 φλ. τσαγιού νερό
  • 1/4 φλ. τσαγιού ξύδι από ρύζι
  • 2 κ. σ. ζάχαρη
  • 2 κ. γλ. αλάτι
  • 1 κ. σ. καρύκευμα furikake
  • 2 κ. σ. καυτερή σάλτσα sriracha
  • 1/2 κ. σ. λευκό σουσάμι
  • 1/2 κ. σ. μαύρο σουσάμι
  • 6 φρέσκα κρεμμυδάκια, ψιλοκομμένα
  • 10 φύλλα nori, για το σερβίρισμα

Εκτέλεση

  1. Προθερμάνετε το φούρνο στους 180 βαθμούς και στρώστε ένα ταψί με λαδόκολλα.
  2. Τοποθετήστε τον σολομό στο ταψί και αλείψτε τον με το λάδι. Ψήστε για 15 λεπτά, μέχρι να ξεφλουδίσει. Αφαιρέστε τον από το φούρνο και τεμαχίστε τον με ένα πιρούνι.
  3. Τοποθετήστε τον σολομό σε ένα μπολ με τη σάλτσα σόγιας και 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα. Ανακατέψτε τα καλά και αφήστε τα στην άκρη.
  4. Ενώ ο σολομός ψήνεται, ετοιμάστε το ρύζι. Φέρτε το ξεπλυμένο ρύζι και το νερό σε βρασμό σε μια κατσαρόλα, στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά σε χαμηλή και σκεπάστε. Μαγειρέψτε μέχρι να αφρατέψει και να απορροφηθεί το νερό, περίπου 15 λεπτά, και στη συνέχεια αποσύρετε από τη φωτιά.
  5. Ανακατέψτε το ξύδι, τη ζάχαρη και το αλάτι σε ένα μεσαίου μεγέθους μπολ. Προσθέστε το μαγειρεμένο ρύζι και το καρύκευμα furikake και ανακατέψτε καλά.
  6. Απλώστε το καρυκευμένο ρύζι σε ένα πυρέξ ομοιόμορφα και από πάνω προσθέστε το σολομό. Ρίξτε από πάνω τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας μαγιονέζα και sriracha για να καλυφθεί. Πασπαλίστε με το σουσάμι.
  7. Ψήστε για 20 λεπτά.
  8. Αφαιρέστε το σούσι από το φούρνο και πασπαλίστε με ψιλοκομμένα κρεμμυδάκια. Σερβίρετε με φύλλα nori.