Η Ουγγαρία δεν εγκρίνει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο που αποφάσισαν οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στη νέα Σύνοδο Κορυφής που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, σχετικά με το νέο πακέτο κυρώσεων προς την Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο, διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι η Βουδαπέστη έλαβε την συγκεκριμένη απόφαση, γιατί θέλει να βγει από την ευρωπαϊκή «μαύρη λίστα» των κυρώσεων το όνομα του Ρώσου Πατριάρχη Κύριλλου.

Συγκεκριμένα, ο Πατριάρχης θεωρείται «επί μακρόν σύμμαχος του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν» και «έχει γίνει ένας από τους κύριους υποστηρικτές της ρωσικής στρατιωτικής επίθεσης κατά της Ουκρανίας», υπογραμμίζει η πρόταση για τις κυρώσεις που υποβλήθηκε στα κράτη μέλη.

Σημειώνεται, ότι οι ηγέτες των 27 που συνεδρίασαν στη σύνοδο κορυφής τη Δευτέρα και την Τρίτη στις Βρυξέλλες κατέληξαν σε μια συμφωνία να μειώσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου κατά περίπου 90% μέχρι το τέλος του έτους, προκειμένου να σταματήσουν τη χρηματοδότηση της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

Αυτό το εμπάργκο είναι το εμβληματικό μέτρο του έκτου πακέτου κυρώσεων της ΕΕ που προβλέπει την επέκταση της μαύρης λίστας της ΕΕ σε περίπου 60 πρόσωπα, συμπεριλαμβανομένου του Πατριάρχη Κύριλλου, και τον αποκλεισμό τριών ρωσικών τραπεζών από το διεθνές διατραπεζικό σύστημα Swift, συμπεριλαμβανομένης της Sberbank, του βασικού χρηματοπιστωτικού ιδρύματος της Ρωσίας.