Δικαστική νίκη για την Airbnb

Δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί με τους γαλλικούς νόμους κτηματαγοράς


ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
11:59
19/12/2019
Δικαστική νίκη για την Airbnb
loading

Μια σημαντική δικαστική νίκη πέτυχε η Airbnb, καθώς το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε σήμερα ότι η αμερικανική εταιρεία δεν χρειάζεται να συμμορφωθεί με τους γαλλικούς νόμους κτηματαγοράς, καθώς η χώρα δεν είχε ενημερώσει σχετικά την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την απόφαση αυτή, όπως προβλέπεται από την οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο.

Το ανώτατο δικαιοδοτικό όργανο της Ε.Ε. εξέτασε την υπόθεση, έπειτα από την προσφυγή της Ένωσης Τουρισμού της Γαλλίας, που κατηγορούσε την Airbnb ότι παραβιάζει τη νομοθεσία της χώρας. Ωστόσο, η απόφαση ήταν υπέρ της αμερικανικής εταιρείας.

Το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης θεωρεί ότι η εταιρεία δεν χρειάζεται να διαθέτει επαγγελματική άδεια κτηματομεσίτη, καθώς η Γαλλία δεν ενήργησε σωστά στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Συγκεκριμένα, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε πως η δραστηριότητα της Airbnb είναι μια «υπηρεσία διαμεσολάβησης», η λειτουργία της οποίας διέπεται από μια ευρωπαϊκή οδηγία για το ηλεκτρονικό εμπόριο, ενώ η Ένωση για την Επαγγελματική Παροχή Υπηρεσιών Προσφοράς Καταλυμάτων και Τουρισμού (AHTOP), η οποία είχε προσφύγει στο δικαστήριο, υποστήριζε ότι πρέπει να υπόκειται στην οδηγία που αφορά τους κτηματομεσίτες.

Η AHTOP υποστήριζε πως η Airbnb Ιρλανδίας, η εταιρεία που διαχειρίζεται τις δραστηριότητες της πλατφόρμας στην Ευρώπη, δεν διαθέτει επαγγελματική ταυτότητα και συνεπώς παραβιάζει τους γαλλικούς κανόνες (τον αποκαλούμενο νόμο Hoguet) που ισχύουν για τους κτηματομεσίτες.

Επίσης, το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο, ακολουθώντας τα συμπεράσματα του γενικού εισαγγελέα, έκρινε πως η Airbnb μπορεί να αμφισβητήσει την εφαρμογή μέτρων, όπως ο νόμος Hoguet, που περιορίζουν την ελεύθερη παροχή υπηρεσιών, επειδή τα μέτρα αυτά δεν κοινοποιήθηκαν όπως προβλέπεται από την ευρωπαϊκή οδηγία.

Η Airbnb τόνισε πως η απόφαση αυτή θα της επιτρέψει να «προχωρήσει και να συνεχίσει να εργάζεται με σαφείς κανόνες».

«Θέλουμε να είμαστε καλοί εταίροι σε όλους και ήδη έχουμε συνεργαστεί με περισσότερες από 500 κυβερνήσεις για να βοηθήσουμε τους ιδιοκτήτες των σπιτιών να τα μοιραστούν, να ακολουθήσουν τους κανόνες και να πληρώσουν φόρο», τόνισε η εταιρεία με έδρα το Σαν Φρανσίσκο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει