Να σκιαγραφήσει τι συμβαίνει όταν το τραπεζικό σύστημα παύει να λειτουργεί, όταν οι τράπεζες πεθαίνουν, επιχειρεί ο Economist.

Όπως αναφέρει το γνωστό περιοδικό τη Μαριάνα δεν την νοιάζει ποιος θα κερδίσει το σημερινό δημοψήφισμα. Η νεαρή φαρμακοποιός, που εργάζεται σε ένα σχετικά φτωχό μέρος της Αθήνας, έχει πιο πιεστικά προβλήματα. Εξαντλήθηκαν γρήγορα τα φάρμακα αυτή την εβδομάδα. Άλλωστε η Ελλάδα στηρίζεται σχεδόν εξ ολοκλήρου στις εισαγωγές για τον εφοδιασμό της φαρμακευτικής αγοράς.

Αλλά με τον έλεγχο κεφαλαίων που επέβαλε την περασμένη Κυριακή η κυβέρνηση ορισμένοι προμηθευτές έχουν σταματήσει την παροχή βασικών φαρμάκων, επειδή δεν μπορούν να πληρωθούν.

Όπως γράφει ο Economist, και όπως έχουν τα πράγματα, τα αποθέματα ινσουλίνης για τους διαβητικούς,τελειώνει από ορισμένα φαρμακεία.

Εργαζόμενοι νοσοκομείων – σύμφωνα με το δημοσίευμα – αναφέρουν παρόμοια προβλήματα. Ο Economist αναφέρει ότι υπάρχουν ελλείψεις σε stents, που χρησιμοποιούνται σε εγχείρηση καρδιάς και άλλα φάρμακα όπως αντικαρκινικά.  Όπως γράφει το περιοδικό ήδη ανθεί η μαύρη αγορά στα φάρμακα.

Οι ελλείψεις σε τρόφιμα είναι μια διαφαινόμενη απειλή και όχι μόνο στα ράφια των σούπερ μάρκετ. Θα μπορούσαν να υπάρξουν ελλείψεις σε ζωοτροφές μέσα σε λίγες μέρες. Αυτό θα είχε αλυσιδωτές επιδράσεις για την παραγωγή βασικών προϊόντων, όπως τα αυγά, το τυρί, το κρέας και τα ψάρια μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Πάντως, κατά τον Economist, τα καταστήματα τροφίμων και τα πρατήρια βενζίνης είναι οι μόνες επιχειρήσεις που είχαν μια καλή εβδομάδα. Οι Έλληνες, φοβούμενοι για το μέλλον, γέμισαν καύσιμα και εφοδιάστηκαν με ξηρά τρόφιμα, κονσέρβες, γάλα και άλλα μη ευπαθή προϊόντα.

Τα καταστήματα ρούχων κάνουν μηδενικό τζίρο, ενώ οι οδηγοί ταξί υποφέρουν εν μέρει επειδή οι δημόσιες συγκοινωνίες είναι ελεύθερες.

Εν τω μεταξύ, οι ελληνικές τράπεζες δεν έχουν αρκετά αποθέματα σε μετρητά για την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με το περιοδικό ακόμη ένα «ναι» σήμερα δεν θα ανακουφίσει πλήρως την κατάσταση. Θα πάρει ακόμα χρόνο για να επιτευχθεί μια συνολική συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των πιστωτών της.