«Η πρόταση, που κατέθεσε η κυβέρνηση εγείρει σοβαρούς κινδύνους για την ελληνική οικονομία. Το βάρος των μέτρων είναι -για πολλοστή φορά την τελευταία πενταετία- στην πλευρά των αυξήσεων φόρων και εισφορών και όχι στην περιστολή της σπατάλης και των άσκοπων δαπανών», τονίζει σε δήλωσή του ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Κωνσταντίνος Κόλλιας.

Όπως σημειώνει επίσης, με βάση τα όσα γνωρίζουμε και μέχρι να οριστικοποιηθεί το πακέτο μέτρων στα επόμενα εικοσιτετράωρα, επισημαίνονται πέντε βασικά σημεία:

• Πρόκειται για πακέτο σκληρής λιτότητας, που πλήττει όλα τα εισοδήματα, μισθωτών, συνταξιούχων και ελευθέρων επαγγελματιών, είτε με άμεσο, είτε με έμμεσο τρόπο, και είναι απόρροια της σημαντικής και ανεξήγητης, εκ του αποτελέσματος, καθυστέρησης της κυβέρνησης – πέντε μήνες τώρα – στη διαπραγμάτευση.
• Είναι αμφίβολης εισπραξιμότητας, καθώς έρχονται να επιβληθούν σε φορολογούμενους – φυσικά και νομικά πρόσωπα -, η φοροδοτική ικανότητα των οποίων έχει ήδη εξαντληθεί.
• Τα βάρη καλείται να σηκώσει και πάλι κυρίως ο ιδιωτικός τομέας και οι συνεπείς φορολογούμενοι.
• Δημιουργεί ισχυρά αντικίνητρα για επενδύσεις και εμπόδια στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, καθώς τιμωρεί όσους επιβίωσαν – και μάλιστα με κερδοφορία – μέσα στην κρίση.
• Κινδυνεύει να οδηγήσει πάλι την οικονομία στο φαύλο κύκλο ύφεσης και ελλειμμάτων».