Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για να λάβουν οι δικαιούχοι το νέο Market Pass, καθώς αναμένεται να πληρωθεί σε μία δόση, από τις 29 Σεπτεμβρίου έως τις 5 Νοεμβρίου στους δικαιούχους και αφορά τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο. Η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει στις 15 Σεπτεμβρίου και να παραμένει σε λειτουργία έως τις 31 Οκτωβρίου. Οι δυνητικά δικαιούχοι μπορούν να υποβάλουν αιτήσεις είτε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας vouchers.gov.gr είτε μέσω των ΚΕΠ.

Δικαιούχοι της οικονομικής ενίσχυσης

Δικαιούχοι του Market Pass είναι όλοι οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος που έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα φορολογική δήλωση για το 2022 και το ετήσιο συνολικό εισόδημά τους δεν ξεπερνάει:

  • Τις δεκαέξι χιλιάδες (16.000) ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει,
  • Τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν χωριστή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού,
  • Τις είκοσι τέσσερις χιλιάδες (24.000) ευρώ για μονογονεϊκή οικογένεια και προσαυξάνεται κατά πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος, μετά το πρώτο.

Επιπρόσθετα, η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας δεν πρέπει να υπερβαίνει το ποσό των διακοσίων πενήντα χιλιάδων (250.000) ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των τετρακοσίων χιλιάδων (400.000) ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Οι δικαιούχοι μπορούν να επιλέξουν τον τρόπο που θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση του Market Pass:

  • Εκδίδοντας άυλη ψηφιακή κάρτα, την οποία θα αποθηκεύουν στο έξυπνο κινητό τους ή
  • Μέσω απευθείας καταβολής του ποσού επιδότησης σε τραπεζικό λογαριασμό που θα δηλώσουν. Σε αυτή την περίπτωση, όμως λαμβάνουν 80% του ποσού που τους αναλογεί.

Τα ποσά που χορηγούνται στην περίπτωση που κάποιος επιλέξει άυλη κάρτα είναι τα εξής:

  • 22 ευρώ σε ένα μονομελές νοικοκυριό
  • 32 ευρώ σε ένα ζευγάρι χωρίς τέκνα
  • 32 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 42 ευρώ σε μια μονογονεϊκή οικογένεια με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 42 ευρώ σε ένα ζευγάρι με ένα εξαρτώμενο τέκνο
  • 52 ευρώ σε ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα
  • 62 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τρία εξαρτώμενα τέκνα
  • 72 ευρώ σε ένα ζευγάρι με τέσσερα εξαρτώμενα τέκνα

Τονίζεται ότι για τους δικαιούχους που είχαν ήδη λάβει την οικονομική ενίσχυση τους προηγούμενους μήνες δεν απαιτείται εκ νέου υποβολή της αίτησης. Ωστόσο, «φουσκωμένα» ποσά της επιδότησης θα έχουν την δυνατότητα να διεκδικήσουν χιλιάδες «παλιοί» δικαιούχοι της ενίσχυσης. Πιο αναλυτικά, όσοι τους προηγούμενους μήνες ζήτησαν και εισέπραξαν μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών τα χρήματα του market pass, αποκτούν το δικαίωμα να κάνουν νέα αίτηση και να ζητήσουν την τροποποίηση του τρόπου χορήγησης της οικονομικής ενίσχυσης.

Το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Οι ενισχύσεις για τους μήνες Αύγουστο, Σεπτέμβριο και Οκτώβριο 2023 θα καταβληθούν:

  • Έως την 29η Σεπτεμβρίου 2023:

α) για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν έως και την 25η Σεπτεμβρίου 2023

β) για όσους είχαν λάβει ήδη την ενίσχυση κατά την προηγούμενη περίοδο και είναι εκ νέου δικαιούχοι. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φορολογικές δηλώσεις των δικαιούχων να έχουν εκκαθαριστεί έως την 25η Σεπτεμβρίου 2023.

  • Έως την 5η Νοεμβρίου 2023 για τις αιτήσεις που θα υποβληθούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου και έως την 31η Οκτωβρίου 2023, και για όσους οι φορολογικές δηλώσεις εκκαθαριστούν μετά την 25η Σεπτεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως λόγω επεξεργασίας των στοιχείων από τις τράπεζες, ενδέχεται οι δικαιούχοι να δουν τα ποσά να πιστώνονται στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς τους 1-2 ημέρες αργότερα από τις ανωτέρω αναφερθείσες ημερομηνίες.

Πού μπορεί να αξιοποιηθεί το market pass

Τα καταστήματα, στα οποία μπορούν να εξαργυρώνουν οι καταναλωτές τα χρήματα του market pass, είναι: Παντοπωλεία, σουπερμάρκετ, κρεοπωλεία, καταστήματα ζαχαροπλαστικής, καταστήματα γαλακτοκομικών προϊόντων, αρτοποιεία, καθώς και διάφορα καταστήματα τροφίμων.

Η χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας πραγματοποιείται μέσω συσκευής, η οποία υποστηρίζει την τεχνολογία ανέπαφων συναλλαγών (Web/Virtual POS). Δεν είναι εφικτή οποιαδήποτε μεταφορά σε τρίτο πρόσωπο ή η ανάληψη του χρηματικού ποσού που πιστώνεται στην χρεωστική κάρτα.