Οι εποχές είναι δύσκολες για τους πωλητές. Δυσκολίες όμως αντιμετωπίζουν και πολλοί από τους αγοραστές οι οποίοι είτε δεν έχουν πρόσβαση σε τραπεζικό δανεισμό είτε φοβούνται για το μέλλον. Αν και στην Ελλάδα, η διαδικασία της αγοράς είναι αυστηρά καθορισμένη και δεν επιδέχεται ευέλικτες συμφωνίες μεταξύ αγοραστή και πωλητή το realestatenews.gr προσπάθησε να καταγράψει τις πρακτικές που ακολουθούνται στο εξωτερικό με τις ευέλικτες πωλήσεις.

1. Διαπραγμάτευση μιας μίσθωσης με δικαίωμα προαίρεσης για την αγορά: Είναι μία καλή συμφωνία κυρίως για τον αγοραστή ακινήτων αφού παρέχει την δυνατότητα μίσθωσης ενώ το δικαίωμα στην αγορά είναι προαιρετικό.

Στις ΗΠΑ , όπου εφαρμόζεται ευρύτατα, ακολουθείται η εξής πρακτική: ένας αγοραστής συμφωνεί να νοικιάσει ένα σπίτι για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, συνήθως ένα έως τρία έτη, με δικαίωμα – αλλά όχι την υποχρέωση – να αγοράσει το ακίνητο μετά την λήξη της μίσθωσης.

Αγοραστής και πωλητής συμφωνούν για την τιμή αγοράς και το ενοίκιο τις περισσότερες φορές αφαιρείται από το τελικό τίμημα. Το θετικό είναι ότι κανείς δεν δικαιούται αποζημίωσης στην περίπτωση που «σπάσει» η συμφωνία.

2 Διαπραγμάτευση μιας μίσθωσης με ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ αγορά: Διαφέρει από την προηγούμενη συμφωνία γιατί η συναλλαγή αυτή υποχρεώνει και τα δύο μέρη να δεσμευθούν:

Ο αγοραστής πρέπει να αγοράσει, και ο πωλητής πρέπει να πωλήσει. Όμως, ο αγοραστής αγοράζει χρόνο και περιορίζει τον κίνδυνο μίας απότομης ανόδου των τιμών. Παράλληλα παρέχει την δυνατότητα διαπραγμάτευσης για καλύτερους όρους δανεισμού . Το σύνηθες είναι στη συμφωνία να υπάρχει πρόβλεψη για ρήτρες αθέτησης.

3. Πώληση με διακανονισμό: Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με τη στεγαστική αγορά σήμερα είναι ότι, οι χορηγήσεις στεγαστικών δανείων είναι στα χαμηλότερα της δεκαετίας αφού οι τράπεζες είναι απρόθυμες να εγκρίνουν δάνεια. Παράλληλα υπάρχουν και οι αποκλεισμένοι λόγω ΤΕΙΡΕΣΙΑ από τον δανεισμό.

Υποψήφιοι αγοραστές που δεν μπορούν να πάρουν τραπεζικό δάνειο μπορούν να διαπραγματευτούν με το πωλητής κάποιο διακανονισμό.

Αν και δεν είναι συνηθισμένη πρακτική εντούτοις είναι ευκολότερη η συμφωνία με ένα κατασκευαστή παρά με ένα ιδιώτη πωλητή. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί κατασκευαστές προκειμένου να πωλήσουν αποδέχονται τέτοιου είδους συμφωνίες. Όμως από την πλευρά του αγοραστή χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή για τους όρους «δανεισμού» -επιτόκια , ρήτρες κ.α.

Πηγή: realestatenews.gr