Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Βιοτεχνικών, Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (SMEunited) χαιρετίζει και υποστηρίζει την εισαγωγή του ψηφιακού ευρώ ως μια νέα μέθοδο πληρωμής που έχει τη δυνατότητα να μειώσει το υψηλό κόστος των ηλεκτρονικών και mobile πληρωμών για μικρούς εμπόρους και λιανοπωλητές.

Ωστόσο, εξακολουθούν να υπάρχουν ανησυχίες που πρέπει να αντιμετωπιστούν για να καταστεί επιτυχημένο το έργο, δήλωσε ο διευθυντής Οικονομικής Πολιτικής της SMEunited, Gerhard Huemer, κατά τη διάρκεια συνάντησης που διοργάνωσε η MKB-Nederland.

Οι προϋποθέσεις

Η δυνατότητα ενός ψηφιακού ευρώ να μειώσει το κόστος πληρωμών, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, θα γίνει πραγματικότητα μόνο εάν αντιμετωπιστούν τα ακόλουθα προβλήματα:

  • Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να παρέχει δωρεάν την υποδομή και να επιτρέπει πληρωμές χωρίς τη χρήση διεθνών συστημάτων καρτών
  • Η SMEunited κατανοεί την απαίτηση ότι οι πληρωμές με ψηφιακό ευρώ να γίνονται δεκτές από όλους τους εμπόρους που δέχονται οποιεσδήποτε ηλεκτρονικές ή mobile πληρωμές.

Ωστόσο, αυτό πρέπει να συνοδεύεται από ισχυρές διασφαλίσεις για τον περιορισμό των προμηθειών που ζητούν οι τράπεζες ή οι πάροχοι υπηρεσιών.

Επί του παρόντος, οι διατάξεις του προτεινόμενου κανονισμού δεν επαρκούν για να εξασφαλίσουν σχετική μείωση του κόστους, σύμφωνα με την SMEunited.

Όπως αναφέρεται, η SMEunited αναλύει επί του παρόντος την πρόταση λεπτομερώς και θα υποβάλει πρόσθετα σχόλια κατά τη νομο- θετική διαδικασία.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.