Παραμένει ανοιχτή για ηλεκτρονική υποβολή αιτημάτων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων η δράση του ΕΠΑνΕΚ (ΕΣΠΑ 2014- 2020) «Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων (ESIF ERDF Guarantee Fund)», σύμφωνα με σχετική ενημέρωση στην ιστοσελίδα του προγράμματος Ανταγωνιστικότητα.

Το Ταμείο Εγγυοδοσίας Επενδύσεων αποτελεί χρηματοδοτικό εργαλείο για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της καινοτομίας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας και την επιχειρηματική ανάκαμψη. Στόχος του Ταμείου είναι η βελτίωση της πρόσβασης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση των επενδύσεων, παρέχοντας προστασία από πιθανές απώλειες μέσω της εγγύησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤαΕ / EIF).

Επιλέξιμοι δανειολήπτες

Επιλέξιμες είναι νέες και υφιστάμενες μικρομεσαίες επιχειρήσεις όλων των κλάδων της οικονομίας που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων του κανονισμού ήσσονος σημασίας (de minimis) EE 1407/2013.

Είδη δανείων

Νέα εγγυημένα, ευνοϊκά επενδυτικά δάνεια καθώς και νέα δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού με αναπτυξιακό χαρακτήρα, χαμηλού επιτοκίου, μειωμένων εξασφαλίσεων και μεγαλύτερης περιόδου αποπληρωμής, τα οποία θα επιτρέψουν στις ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις να προβούν σε επενδύσεις που θα αναβαθμίσουν την ανταγωνιστικότητα τους στις σύγχρονες οικονομικές συνθήκες.

Μέγιστο ύψος δανείου

Το μέγιστο ύψος δανείου είναι 1,875 εκατ. ευρώ, συναρτώμενο με τη χρονική διάρκεια αποπληρωμής του και υπό την προϋπόθεση τήρησης των όρων εφαρμογής του κανονισμού ΕΕ 1407/2013 de minimis.

Τα δάνεια θα είναι διαθέσιμα για εκταμίευση μέχρι και τις 31/12/2023.

Ηλεκτρονική υποβολή

Τα αιτήματα των επιχειρήσεων υποβάλλονται πρώτα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα www. ependyseis.gr απ’ όπου μετά την οριστικοποίηση της υποβολής λαμβάνεται ο μοναδικός κωδικός κάθε αιτήματος. Εν συνεχεία, οι υποψήφιοι δανειολήπτες υποβάλλουν τα αιτήματα χρηματοδότησής τους και τον φυσικό φάκελο προς αξιολόγηση στις συνεργαζόμενες Τράπεζες.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.