Νέες αυξήσεις στο ΦΠΑ, μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα και νέες περικοπές σε ΔΕΚΟ είναι μερικά από τα σίγουρα μέτρα που φαίνεται ότι θα ενταθούν στο περίφημο μνημόνιο 3.

Με το νέο πακέτο μέτρων που θα αρχίσει να διαμορφώνεται αμέσως μετά από τις γιορτές και θα κλειδώσει με τις διαπραγματεύσεις κυβέρνησης-τρόικας τον προσεχή Μάρτιο θα πρέπει να εξοικονομηθούν 14 δισ. ευρώ την τριετία 2012 -2014.

Το πρώτο χτύπημα θα έρθει στην κατανάλωση αφού η τρόικα ζητά περισσότερο προϊόντα να περάσουν από το ΦΠΑ 13% στο 23%.

Αυτό σημαίνει ότι θα εκτιναχτούν οι τιμές σε βασικά είδη διατροφής, εισιτήρια, λογαριασμούς ΔΕΚΟ και μη αλκοολούχα ποτά, ενώ είναι πολύ πιθανό να καταργηθούν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ που ισχύουν σε νησιά και απομακρυσμένες περιοχές.

Το δεύτερο χτύπημα έρχεται και πάλι στο δημόσιο. Οι ώρες εργασίας ίσως αυξηθούν από 7 σήμερα σε 8, όπως ισχύουν στον ιδιωτικό τομέα.

Παράλληλα έρχεται μείωση των επιδομάτων ως σταθερό ποσοστό του βασικού μισθού και σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα.

Στο μέτωπο των δαπανών αναμένεται να συνεχιστεί για μια διετία το πάγωμα των προσλήψεων στο Δημόσιο, ενώ περικοπές επιδομάτων έρχονται και με το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων «ψαλιδίζεται» περαιτέρω, ενώ η τρόικα θα ασκήσει πιέσεις για την επίσπευση των συγχωνεύσεων ή καταργήσεων νομικών προσώπων, οργανισμών και δημοτικών επιχειρήσεων αλλά και για νέες περικοπές δαπανών σε νοσοκομεία και ασφαλιστικά ταμεία.

Η τρόικα θα ασκήσει έντονες πιέσεις για να εφαρμοστούν τα μέτρα που προβλέπονται στον προϋπολογισμό του 2011 όπως η επιβολή του πράσινου φόρου στις επιχειρήσεις που ρυπαίνουν, η αύξηση των αντικειμενικών αξιών, η ένταξη περιοχών στα σχέδια πόλης και η φορολόγηση των αυθαιρέτων.