Πάνω από ένας στους δύο φορολογούμενους που υπέβαλλαν ήδη φορολογική δήλωση έχουν μηδενικό φόρο, ενώ ένας στους τέσσερις πληρώνει φόρο που κατά μέσο φθάνει τα 683 ευρώ και περίπου ένας στους πέντε λαμβάνει επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 465 ευρώ.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης παρτίδας των εκκαθαριστικών της ΑΑΔΕ από τις φορολογικές δηλώσεις για τα εισοδήματα του 2022 που έσπευσαν να υποβάλλουν 65.866 νοικοκυριά μέσα στην πρώτη εβδομάδα μετά το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Ανάμεσα σε αυτούς που επείγονται να υποβάλλουν δήλωση είναι όσοι θέλουν να «κλειδώσουν» κοινωνικά επιδόματα, το κοινωνικό τιμολόγιο για το ηλεκτρικό ρεύμα ή να ενταχθούν σε κάποιο πλαίσιο προστασίας δανειοληπτών. Επίσης οι βιαστικοί στο ραντεβού με την εφορία είναι και όσοι γνωρίζουν ότι θα έχουν επιστροφή δεν θα καταβάλλουν φόρο.

Από τα πρώτα στοιχεία είναι σαφές ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα για την τελική εικόνα των φετινών εκκαθαριστικών αν και αρμόδιες πηγές εκτιμούν ότι και φέτος τα μηδενικά και πιστωτικά εκκαθαριστικά θα είναι αισθητά περισσότερα από τα χρεωστικά.

Μέχρι και χθες είχαν υποβληθεί 65.866 φορολογικές δηλώσεις, όπου σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

  • Το 56,05% των φορολογουμένων δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 36.918 είναι μηδενικά.
  • Για το 19,39% των φορολογουμένων ή για 12.772 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου συνολικού ύψους 5,939 εκατ. ευρώ δηλαδή 465 ευρώ κατά μέσο όρο για τον καθένα
  • Συνολικά το 75,44% των φορολογούμενων που υπέβαλαν δήλωση δεν πληρώνουν επιπλέον φόρο ή έχουν επιστροφή.
  • Το 24,56% των φορολογουμένων καλούνται να πληρώσουν επιπλέον φόρο. Συγκεκριμένα, για 16.177 φορολογούμενους το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 11,45 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 683 ευρώ.

Σημειώνεται ότι φορολογική δήλωση θα πρέπει να υποβάλει κάθε φυσικό πρόσωπο, εφόσον έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα, έχει συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας του, ανεξάρτητα από το αν είναι εξαρτώμενο μέλος ή όχι και αποκτά πραγματικό ή τεκμαρτό εισόδημα.

H προθεσμία για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων λήγει κανονικά στις 30 Ιουνίου 2023. Ο φόρος εισοδήματος που θα προκύψει από την εκκαθάριση των νέων φορολογικών δηλώσεων μπορεί να εξοφληθεί:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως τις 31 Ιουλίου 2023
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως τις 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως τις 29 Φεβρουαρίου 2024.

Οι φορολογούμενοι θα πρέπει να γνωρίζουν ακόμη ότι οι σύζυγοι υποβάλλουν χωριστή δήλωση εφόσον το έχουν δηλώσει. Υποχρεωτικά χωριστές δηλώσεις υποβάλλονται στις περιπτώσεις που έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης ή ο ένας από τους δύο συζύγους είναι σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.

Επίσης όσοι έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης δύνανται να υποβάλουν κοινή δήλωση για τα εισοδήματά τους και έχουν την ίδια φορολογική αντιμετώπιση με τους έγγαμους.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση εκπρόθεσμης υποβολής φορολογικής δήλωση δεν επιβάλλεται το πρόστιμο των 100 -500 ευρώ σε περίπτωση που ο φόρος δεν υπερβαίνει τα 100 ευρώ.