Νέο καθεστώς στις επιστροφές φόρου εισοδήματος και τους συμψηφισμούς φόρου με φορολογικές οφειλές εγκαινιάζει η ΑΑΔΕ με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις

Συγκεκριμένα οι  συμψηφισμοί και οι επιστροφές φόρου, καθώς και οι πληρωμές των ποσών θα γίνονται ως εξής:

1. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν φορολογικές ή ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας, θα αποστέλλονται στην Τράπεζα της Ελλάδος για άμεση επιστροφή σε εβδομαδιαία βάση.

2. Επιστροφές φόρου εισοδήματος σε φορολογούμενους που δεν έχουν ασφαλιστικές οφειλές ή δέσμευση ενημερότητας και έχουν φορολογικές οφειλές, θα συμψηφίζονται κεντρικά το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο κάθε μήνα, αρχής γενομένης από το τέλος Απριλίου. Όσοι συμψηφισμοί δεν θα μπορούν να διενεργηθούν κεντρικά, θα διεκπεραιώνονται στο συντομότερο δυνατό χρόνο από τις ΔΟΥ.

3. Επιστροφές φόρου εισοδήματος που θα προκύψουν από δηλώσεις που θα υποβληθούν μετά την εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ 2023 και μέχρι την εξόφλησή του, θα συμψηφίζονται κεντρικά και με τον φόρο αυτόν, όπως και με οποιαδήποτε άλλη φορολογική οφειλή.

4. Οφειλές από το φόρο εισοδήματος θα συμψηφίζονται κατά προτεραιότητα με δικαιώματα επιστροφής από άλλους φόρους, που υπάρχουν ή θα γεννηθούν μέχρι τις 31 Ιουλίου 2023, ώστε σε περίπτωση εξόφλησης του φόρου εισοδήματος μέσω του συμψηφισμού, να χορηγείται η έκπτωση 3%.

Σε επόμενη φάση έρχονται οι  αυτοματοποιημένες διαδικασίες για τις επιστροφές ΦΠΑ.  Για την υλοποίηση του σχεδίου δημιουργείται μια λευκή λίστα επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών οι οποίοι έχουν δεν έχουν δώσει την παραμικρή ένδειξη φοροδιαφυγής στις ελεγκτικές αρχές.

Στη λευκή λίστα θα περιλαμβάνονται επιχειρήσεις οι οποίες:

1. Έχουν ελεγχθεί για τουλάχιστον τρεις φορολογικές περιόδους και τα ποσά ΦΠΑ που τους επιστράφηκαν τελικά δεν είχαν απόκλιση μεγαλύτερη από 5% σε σχέση με τα ποσά που αιτούνταν

2. Δεν έχουν υποπέσει σε φορολογικές ή τελωνειακές παραβάσεις

3. Δεν έχουν χαρακτηριστεί ύποπτες για συμμετοχή σε απάτη ενδοκοινοτικών συναλλαγών μετά την εφαρμογή κριτηρίων ανάλυσης κινδύνου.

Όσοι περνούν τις πύλες της λευκής λίστας θα μπορούν να προσδοκούν άμεση πίστωση των επιστροφών ΦΠΑ στον τραπεζικό τους λογαριασμό αμέσως μετά την ηλεκτρονική υποβολή του αιτήματος.