Έντονη ανησυχία καταγράφεται την Τετάρτη στα χρηματιστήρια όλου του κόσμου με τους επενδυτές να προχωρούν σε μαζικές ρευστοποιήσεις, εν μέσω της γενικευμένης αναταραχής για το μέλλον της Credit Suisse. Η μετοχή της ελβετικής τράπεζας κατακρημνίζεται έως 24% και υποχωρεί κάτω του ψυχολογικού ορίου των 2 φράγκων (1,7 φράγκα), βουλιάζοντας στο χαμηλότερο επίπεδο όλων των εποχών.

«Τον ύπνο τους αναμένεται να χάσουν οι πελάτες της Credit Suisse, καθώς η μετοχή της τράπεζας καταρρέει πάνω από 24% σήμερα και ήδη ενεργοποιήθηκε το σύστημα που σταματά αυτόματα τη διαπραγμάτευση της μετοχής», ανέφερε ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth, που μίλησε στο Newsbeast. Ήδη οι Σαουδάραβες μέτοχοι αρνήθηκαν να παράσχουν και νέα κεφάλαια στην τράπεζα «ένδειξη ότι η κατάσταση έχει μπει σε τελικό στάδιο» σημειώνει ο κ. Αλωνιστιώτης. Οι χρηματιστηριακές αρχές αναγκάστηκαν πριν λίγο να αναστείλουν τη διαπραγμάτευση των μετοχών τόσο της Credit Suisse όσο και της Societe Generale, η οποία επίσης δεχόταν ισχυρές πιέσεις, ενώ στον «πάγο» μπήκαν και οι μετοχές αρκετών ιταλικών τραπεζών.

Χρήστος Αλωνιστιώτης
Ο Χρήστος Αλωνιστιώτης, Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth

Σύμφωνα με τον Senior Portfolio Manager της XSpot Wealth, από το ξεκίνημα του 2022, τα προβλήματα είχαν κάνει την εμφάνισή τους. «Οι πελάτες της τράπεζας διαθέτουν μεταξύ άλλων “επικίνδυνα” προϊόντα της τράπεζας και υψηλές καταθέσεις και μέχρι σήμερα αρνούνταν να πιστέψουν ότι θα μπορούσε να συμβεί το μοιραίο» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας η τράπεζα δέχθηκε εισήγηση από την αμερικανική SEC (διαπραγματεύεται στο αμερικανικό χρηματιστήριο), να μη δημοσιεύσει οικονομικές καταστάσεις καθώς θα πρέπει να ελεγχθεί για πιθανό «λογιστικό σκάνδαλο».

Μάλιστα, κλείνοντας ο κ. Αλωνιστιώτης εκτίμησε πως: «όσο πλησιάζει το Σαββατοκύριακο, τόσο η πιθανότητα οι πελάτες να βρεθούν στη θέση αυτών της SVB, αυξάνεται…».