Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ΕΦΚΑ και ένα από τα μεγαλύτερα της Δημόσιας Διοίκησης- ήταν αναμφισβήτητα το ζήτημα των εκκρεμών κύριων συντάξεων. Στόχος της κυβέρνησής είναι να δώσει λύση με διαδικασία fast track. «Μέσα στους τελευταίους 24 μήνες καταφέραμε να εκδοθούν πάνω από 510.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις που περίμεναν μήνες ή και χρόνια την ολοκλήρωση τους. Με απλά λόγια, 510.000 οικογένειες είδαν την Πολιτεία να επιστρέφει σε αυτούς αυτά που τους οφείλει και για τα οποία τους ταλαιπώρησε για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ο μέσος ρυθμός έκδοσης κύριων συντάξεων πλέον ανέρχεται στις 1.250 συντάξεις την ημέρα ενώ το 2019 ανερχόταν σε μόλις 900» ανέφερε αρχικά ο Εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος στο Newsbeast.

Ενδεικτικό είναι πως πλέον η Ελλάδα εκδίδει κατά μέσο όρο συντάξεις σε 60 ημέρες (μέσος χρόνος έκδοσης συντάξεων όπου οι αιτήσεις τους υποβλήθηκαν τους τελευταίους μήνες) ενώ η Γερμανία χρειάζεται 74 ημέρες. Για ζήτημα τιμής έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ.

«Εκκρεμούν λίγες χιλιάδες υποθέσεις- κυρίως του Δημοσίου – οι οποίες θα έχουν ολοκληρωθεί και αυτές μέσα στο επόμενο διάστημα» είπε ο κ. Τσάπαλος και πρόσθεσε: «Αφού δώσαμε λύση στη ντροπή των εκκρεμών κύριων συντάξεων, προχωρούμε στην εκκαθάριση του στοκ των επικουρικών. Από την πρώτη στιγμή είπαμε πως το πρόβλημα των εκκρεμών επικουρικών- αν και πολύ μικρότερο σε έκταση σε σχέση με εκείνο των κυρίων- ήταν ζήτημα τιμής που οφείλουμε να το επιλύσουμε οριστικά και υπέρ των εν αναμονή συνταξιούχων».

Αναφορικά με τις καθυστερήσεις στην έκδοση των επικουρικών συντάξεων που φτάνουν ακόμα και σε βάθος 5ετίας ο κ. Τσάπαλος τόνισε πως: «Είναι αδιανόητο να υπάρχουν το 2023 συνταξιούχοι που περιμένουν την απόδοση της επικουρικής σύνταξης τους ακόμα και από το 2016. Με ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχεδιασμό που ανακοινώθηκε από τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστή Χατζηδάκη, περίπου 80.000 ασφαλισμένοι που περιμένουν για καιρό την έκδοση της επικουρικής τους σύνταξης θα δουν επιτέλους χρήματα στους λογαριασμούς τους μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα».

Η εκτίμηση του ΕΦΚΑ είναι πως περίπου 40.000 συνταξιούχοι θα μπορέσουν να δουν την έκδοση της οριστικής επικουρικής τους σύνταξης μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Αυτό σημαίνει πως οι περισσότεροι από αυτούς θα δουν και την αντίστοιχη πληρωμή είτε στα τέλη του μήνα είτε στα τέλη
Μαρτίου.

«40.000 συνταξιούχοι θα λάβουν μέχρι τις 15 Μαρτίου ένα έναντι ποσό που θα ισούται με 100 ευρώ για κάθε μήνα καθυστέρησης έκδοσης της επικουρικής. Το ποσό θα ανέρχεται σε 50 ευρώ στις περιπτώσεις επικουρικών συντάξεων χηρείας και αναπηρίας. Δεν απαιτείται καμία αίτηση εκ μέρους του ασφαλισμένου παρα μόνο έλεγχος του ΙΒΑΝ που έχει δηλώσει για την πληρωμή του» διευκρίνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου στο Newsbeast και αναφέρθηκε στις απαραίτητες προϋποθέσεις για να συμβεί αυτό.

Οι προϋποθέσεις πληρωμής αυτού του έναντι ποσού είναι 3:

  • Πρώτον, να έχει εκδοθεί ήδη η κύρια σύνταξη,
  • Δεύτερον, ο ασφαλισμένος να έχει συμπληρώσει ήδη τουλάχιστον 15 χρόνια
    επικουρικής ασφάλισης,
  • Τρίτον, η αίτηση συνταξιοδότησης να έχει γίνει μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.

Ο κ. Τσάπαλος έδωσε και ένα παράδειγμα: αν η έκδοση της επικουρικής εκκρεμεί 12 μήνες τότε το ποσό που θα λάβει ο ασφαλισμένος είναι 1.200 ευρώ καθαρά, 2400 αν περιμένει 2 χρόνια κοκ.

Σε όσους κάνουν λόγο για «δώρα» της κυβέρνησης πριν τις εθνικές εκλογές ο κ. Τσάπαλος απαντά: «Πολλοί μας κατηγορούν πως αυτή η έκτακτη καταβολή ισούται με προεκλογικό «δωράκι» της κυβέρνησης στους συνταξιούχους. Σκοπίμως αγνοούν ή αποφεύγουν να αποδεχτούν πως είναι χρήματα που τα δικαιούνται. Είναι δικά τους χρήματα που πρέπει επιτέλους η Πολιτεία να τα
επιστρέψει πίσω στους δικαιούχους. Επιπλέον, για να εκδοθεί η επικουρική σύνταξη θα έπρεπε προηγουμένως να έχει εκδοθεί η κύρια»

Η έκδοση των κυρίων συντάξεων ολοκληρώθηκε στα τέλη του προηγούμενου έτους και επομένως ο δρόμος ανοίγει και για τις επικουρικές. «Εκείνοι που αντιδρούν σε αυτή την έκτακτη καταβολή οφείλουν να αντιληφθούν πως αποτελούσε πάγιο αίτημα των συνδικαλιστικών φορέων των συνταξιούχων και πως είναι προς όφελος των ανθρώπων όπου μήνες ή και χρόνια περιμένουν να δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους. Όλα τα άλλα είναι μικροπολιτική που ζημιώνει –παρά ωφελεί- όσους την παράγουν» τόνισε ο Εκπρόσωπος Τύπου και πρόσθεσε «Προχωράμε επομένως με ταχύτατους ρυθμούς στον μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ».

Ο εκπρόσωπος Τύπου του e-ΕΦΚΑ, Όμηρος Τσάπαλος

«Ήδη, από το Φθινόπωρο του προηγούμενου έτους έχουμε σημαντική αποκλιμάκωση των 95.000 ληξιπρόθεσμων επικουρικών καθώς ανασύρθηκαν φάκελοι ξεχασμένοι σε υπόγεια και ψηφιοποιήθηκε μία σειρά διαδικασιών που λειτουργούσαν ως εμπόδιο ώστε να μην εκδίδονται στην ώρα τους οι επικουρικές. Αυτός είναι και ο λόγος που έως 40.000 συνταξιούχοι θα δουν χρήματα στους λογαριασμούς τους στα τέλη Φεβρουαρίου» ανέφερε ο κ. Τσάπαλος αναφορικά με κάποιες εκκρεμότητες που δεν είχαν κλείσει. Ωστόσο όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στο Newsbeast, μέχρι το καλοκαίρι του τρέχοντος έτους το πρόβλημα θα έχει αντιμετωπιστεί συνολικά.

Το «στοκ» και το ξεμπλοκάρισμα από τον e- ΕΦΚΑ

«Προς αυτή την κατεύθυνση ενεργοποιούμε την διαδικασία έκδοσης fast track και για τις επικουρικές συντάξεις, ψηφιοποιήσαμε το σύνολο των νέων αιτήσεων λήψης επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ και παράλληλα ολοένα και περισσότεροι εισηγητές αναλαμβάνουν αποκλειστικά φακέλους επικουρικών συντάξεων. Ήδη έχουμε μηδενισμό των ληξιπρόθεσμων εκκρεμών εφάπαξ του ιδιωτικού τομέα και 7.000 ληξιπρόθεσμα εφάπαξ του δημοσίου τομέα μένουν προς διεκπεραίωση μέσα στο επόμενο τρίμηνο» είπε ο Εκπρόσωπος Τύπου.

Συντάξεις

«Όλα αυτά δεν μας κάνουν να εφησυχάζουμε»

«Γνωρίζουμε καλύτερα από τον καθένα πως αντιμετωπίσαμε ένα εκατομμύριο εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές υποθέσεις του 2019, δομικές αρρυθμίες με απαρχαιωμένες τεχνολογίες και μειωμένο προσωπικό. Εν μέσω πανδημίας καταφέραμε να σταθεροποιήσουμε τον Οργανισμό και να επιλύσουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα της Δημόσιας Διοίκησης» ανέφερε.

Τέλος, αναφορικά με τις εκλογές και αν αυτές θα επηρεάσουν τον προγραμματισμό ο κ. Τσάπαλος τόνισε: «Ασχέτως του πότε θα γίνουν οι εκλογές, εμείς έχουμε χρέος να λύνουμε τα προβλήματα που κληρονομήσαμε. Γιατί ο ΕΦΚΑ βρίσκεται στον πυρήνα του κοινωνικού κράτους και χωρίς την εύρυθμη λειτουργία του δεν μπορεί να ασκηθεί ουσιαστική κοινωνική πολιτική. Αυτό προσπαθούμε να κάνουμε καθημερινά πράξη. Και οι 510.000 πολίτες που είδαν να εκδίδεται η σύνταξη τους τα τελευταία 2 χρόνια είναι οι πιο αξιόπιστοι μάρτυρες της προσπάθειας μας» είπε κλείνοντας.