Τους λόγους για τους οποίους η ψηφιακή τεχνολογία θα οδηγήσει την ανάκαμψη για τις μικρές επιχειρήσεις, εξετάζει άρθρο του Zhao Ying, προέδρου παγκόσμιων επιχειρήσεων της Ant Group, θυγατρικής της κινεζικής Alibaba, το οποίο δημοσιεύτηκε στην ιστοσελίδα του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ.

Όπως αναφέρεται, η υιοθέτηση κινητών συσκευών έχει καταστήσει ευκολότερο για τους ανθρώπους να βιώσουν τα οφέλη της ψηφιοποίησης. Η ψηφιακή μετατόπιση θα επιταχυνθεί μόνο τα επόμενα χρόνια, καθώς ο αριθμός των χρηστών κινητών συσκευών παγκοσμίως αναμένεται να αυξηθεί από 6,38 δισεκατομμύρια το 2021 σε 7,52 δισεκατομμύρια το 2026. Δεύτερον, ο τρόπος με τον οποίο οι άνθρωποι ψωνίζουν έχει αλλάξει. Θα υπάρχει πάντα ένας ρόλος για τα φυσικά καταστήματα, αλλά το μέλλον των αγορών γίνεται όλο και πιο διαδικτυακό, σύμφωνα με τον Z. Ying. Επικαλείται, μάλιστα, πρόβλεψη της Morgan Stanley, τον περασμένο Ιούνιο, σύμφωνα με την οποία η παγκόσμια αγορά ηλεκτρονικού εμπορίου θα αυξηθεί από $3,3 τρισ. σήμερα, σε $5,4 τρισ. δολάρια το 2026, μια αύξηση άνω του 60% σε τέσσερα χρόνια.

Τα οφέλη

Με αυτό το πλαίσιο, τα οφέλη της ψηφιοποίησης είναι ξεκάθαρα. Οι επιχειρήσεις με ισχυρή ψηφιακή στρατηγική ήταν καλύτερα εξοπλισμένες και διαφοροποιημένες για να αντιμετωπίσουν την ύφεση, επειδή τα διαδικτυακά τους κανάλια μετριάζουν την απώλεια αγορών στα καταστήματα. Σύμφωνα με τον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), οι επιχειρήσεις που επένδυσαν στο ψηφιακό τους μέλλον γνώρισαν μια σειρά από άλλα μακροπρόθεσμα οφέλη, συμπεριλαμβανομένων των καλύτερων επικοινωνιών και της ομαλότερης εισόδου στις παγκόσμιες αγορές.

Αντίστοιχα, άλλη μελέτη, διαπίστωσε, επίσης, ότι οι μικρές επιχειρήσεις που έδωσαν προτεραιότητα στον ψηφιακό μετασχηματισμό είδαν αύξηση εσόδων διπλάσια από εκείνες που μόλις ξεκίνησαν τις προσπάθειες ψηφιακού μετασχηματισμού – και οκτώ φορές υψηλότερα έσοδα από εκείνες που δεν έδωσαν προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση.

Ενημερωθείτε καθημερινά για όλα όσα απασχολούν την καθημερινότητα της μικρομεσαίας επιχείρησης στο SMEs Daily. Κάντε click ΕΔΩ για να εγγραφείτε.