Φωτιά στην τιμή πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης βάζει από την Πρωτοχρονιά η «κουρεμένη» κρατική επιδότηση στην αντλία ενώ άγνωστο παραμένει εάν θα συνεχιστεί η έκπτωση στην τιμή που δίνουν τα διυλιστήρια.

Στις διεθνείς αγορές το πετρέλαιο έχει σκαρφαλώσει σε υψηλό τριών εβδομάδων μετά την απόφαση της Κίνας να χαλαρώσει τους περιορισμούς κατά της COVID. Tο μπρεντ έφτασε στα 84,14 δολάρια το βαρέλι και το αμερικανικό αργό WTI στα 79,63 δολάρια. Και οι δύο δείκτες αναφοράς σημείωσαν το υψηλότερο επίπεδό τους από τις 5 Δεκεμβρίου. Πάντως ακόμα και εάν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου και η ισοτιμία ευρώ δολαρίου μείνουν αμετάβλητες, οι καταναλωτές θα πρέπει να περιμένουν μια αύξηση της τιμής πώλησης του πετρελαίου θέρμανσης τουλάχιστον κατά 10 λεπτά το λίτρο από την Πρωτοχρονιά δεδομένου ότι η κρατική επιδότηση των 25 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ που ισχύει έως τις 31 Δεκεμβρίου δίνει τη θέση της σε επιδότηση 15 λεπτών μαζί με το ΦΠΑ. Έως τις 31 Δεκεμβρίου ισχύει και η παράλληλη επιδότηση των 3,75 λεπτών με ΦΠΑ από τα διυλιστήρια και τις εταιρείες εμπορίας. Μέχρι στιγμής πάντως δεν είναι γνωστό εάν η επιδότηση αυτή θα συνεχιστεί, θα περιοριστεί ή θα σταματήσει. Στην τελευταία περίπτωση η επιβάρυνση για τους καταναλωτές θα είναι μεγαλύτερη.

Φυσικό αέριο

Αντίθετα πτωτικά κινείται τις τελευταίες ημέρες το φυσικό αέριο. Οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά (Dutch TTF Natural Gas Futures) διαμορφώθηκαν χθες στα 82,20 ευρώ ανά μεγαβατώρα. Πρόκειται για υποχώρηση από τα 115 ευρώ ανά μεγαβατώρα που ήταν οι τιμές στις 16 Δεκεμβρίου. Οι τιμές στο φυσικό αέριο πραγματοποιούν συνεχείς διακυμάνσεις λόγω των συνθηκών που επικρατούν στην αγορά από το γεωπολιτικό πόκερ μεταξύ Ρωσίας και Δύσης με αφορμή την εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Επίδομα θέρμανσης

Στο μέτωπο του επιδόματος θέρμανσης οι αιτήσεις αυξάνονται και έχουν πλέον φτάσει σε 1.174.016 μετά τη δεύτερη ευκαιρία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών για όσους δεν πρόλαβαν να υποβάλουν αίτηση έως τις 9 Δεκεμβρίου. Η νέα προθεσμία υποβολής αιτήσεων εκπνέει στις 13 Ιανουαρίου 2023 με την επόμενη πληρωμή επιδομάτων θέρμανσης να έχει προγραμματιστεί για τις 28 Φεβρουαρίου 2023. Πριν τα Χριστούγεννα 842.397 νοικοκυριά έλαβαν επίδομα θέρμανσης συνολικού ύψους 190 εκατ. ευρώ. Οι παλαιοί δικαιούχοι έλαβαν ως προκαταβολή το συνολικό ποσό του επιδόματος θέρμανσης που τους είχε χορηγηθεί κατά την προηγούμενη χειμερινή περίοδο. Η προκαταβολή θα συμψηφιστεί με τις επόμενες πληρωμές.