Με την ενεργειακή ακρίβεια να δοκιμάζει τις αντοχές των νοικοκυριών και την πληθωριστική έκρηξη να δημιουργεί αβεβαιότητα για την πορεία της οικονομίας η κυβέρνηση καταθέτει σήμερα στη Βουλή το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Το προσχέδιο θα ενσωματώνει τις ελαφρύνσεις και τα μέτρα στήριξης που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για το επόμενο έτος χωρίς να κλείνει το παράθυρο για πρόσθετες παρεμβάσεις εφόσον δημιουργηθεί πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος. Παράλληλα θα περιλαμβάνει έκτακτο αποθεματικό για την επέκταση και ενίσχυση του αντισταθμιστικού στο κύμα ανατιμήσεων πακέτου.

Ειδικότερα το προσχέδιο του νέου προϋπολογισμού θα προβλέπει τα εξής:

  • Ο πήχης της ανάπτυξης ανεβαίνει φέτος στο 5,3% με ισχυρό ενδεχόμενο να ξεπεράσει το 6% ενώ για το 2023 πέφτει στο 2,1%. Σε απόλυτους αριθμούς το ΑΕΠ εκτιμάται φέτος στην περιοχή των 205 έως 210 δις ευρώ από 197 δις. ευρώ που προέβλεπε το Πρόγραμμα Σταθερότητας και το 2023 στα 214 – 215 δις. ευρώ.
  • Το πρωτογενές έλλειμμα κινείται φέτος στο 2% του ΑΕΠ και το επόμενο έτος θα μετατραπεί σε πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης του 0,7% του ΑΕΠ.
  • Στο μέτωπο του πληθωρισμού αναθεωρούνται επί τα χείρω για μια ακόμα φορά οι εκτιμήσεις για τον πληθωρισμό ανεβάζοντας για φέτος την αύξηση του δείκτη στο 9% έναντι πρόβλεψης για 5,6% στο Πρόγραμμα Σταθερότητας και 0,8% στον προϋπολογισμό του 2022. Για το επόμενο έτος εκτιμάται ότι η ταχύτητα των ανατιμήσεων θα πέσει στην περιοχή του 3% αλλά με «αστερίσκους»

Μέτρα στήριξης και φόρο-ελαφρύνσεις

Στο προσχέδιο δεν θα υπάρχει αναφορά για πρόσθετα μέτρα στήριξης ή ελάφρυνσης καθώς ο δημοσιονομικός χώρος έχει εξαντληθεί και η επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελεί επιτακτική ανάγκη με βάση τις δεσμεύσεις απέναντι στου θεσμούς.

Οι παρεμβάσεις ύψους 3,2 δις. ευρώ που θα ενσωματώνει θα είναι αυτές που έχουν ανακοινωθεί από την κυβέρνηση όπως η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για τους δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, η αύξηση ακόμα και πάνω από 6% των κύριων συντάξεων και η επέκταση του μειωμένου ΦΠΑ σε μεταφορές, καφέ, μη αλκοολούχα ποτά, γυμναστήρια, σχολές χορού, κινηματογράφους και τουρισμό.

Εφόσον οι δημοσιονομικές συνθήκες το επιτρέψουν η επιδότηση των 25 λεπτών το λίτρο στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης που λήγει στο τέλος του 2022 θα επεκταθεί για ορισμένο χρονικό διάστημα το 2023.

Δημόσιο χρέος

Το δημόσιο χρέος εκτιμάται ότι φέτος θα υποχωρήσει κάτω από το 180% του ΑΕΠ και ακόμη περισσότερο το 2023. Οι δανειακές ανάγκες του δημοσίου θα κινηθούν σε χαμηλά επίπεδα, γύρω στα 7 δισ. ευρώ, πράγμα που σε συνδυασμό με το «μαξιλάρι» των ταμειακών διαθεσίμων ύψους 38 δις. ευρώ θωρακίζει τη χώρα απέναντι σε αναταράξεις στις αγορές και προσφέρει ελευθερία κινήσεων και επιλογών για δανεισμό από τις αγορές.