Διπλάσιο επίδομα θέρμανσης θα λάβουν φέτος όλοι οι νέοι δικαιούχοι μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων αλλά και όσοι γυρίσουν την πλάτη στο φυσικό αέριο και κλείσουν τα  κλιματιστικά. Η πόρτα για το διπλό επίδομα όπως προκύπτει από την εξειδίκευση του μέτρου από το οικονομικό επιτελείο, ανοίγει:

1. Με τη χρήση οποιουδήποτε καυσίμου από πετρέλαιο, ξύλα και πέλετ έως βιομάζα αρκεί να υποκαθιστά τη χρήση ρεύματος (σ.σ. όποιο χρησιμοποιούσε πέρυσι το κλιματιστικό για να ζεστάνει το σπίτι του δεν είχε επιδότηση θέρμανσης) ή φυσικού αερίου. Με την κατάθεση των απαραίτητων παραστατικών θα δίνεται στους δικαιούχους το επίδομα.

2. Αυτόματα στους νέους δικαιούχους. Οι νέοι δικαιούχοι προκύπτουν μετά τη διεύρυνση των εισοδηματικών κριτηρίων από τα 14.000 στα 16.000 ευρώ για τον άγαμο και από τα 20.000 στα 24.000 ευρώ για το ζευγάρι με προσαύξηση 3.000 ευρώ για κάθε παιδί.

Το ύψος του επιδόματος καθορίζεται με την εφαρμογή συντελεστή οικισμού ανάλογα με τη θερμοκρασία (σύστημα με βαθμοημέρες) στο επίδομα βάσης το οποίο αυξάνεται φέτος από τα 300 στα 350 ευρώ. Εκκρεμεί με τη δημοσίευση της σχετικής υπουργικής απόφασης να ανακοινωθούν οι αλλαγές στο μέγιστο (750 ευρώ) και το ελάχιστο (100 ευρώ ) ύψος του επιδόματος που θα χορηγηθεί φέτος.

Για παράδειγμα οικογένεια με δύο παιδιά η οποία κατοικεί σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι για τη θέρμανση με φυσικό αέριο έλαβε επίδομα 180,6 ευρώ. Φέτος εάν βάλει αντί για φυσικό αέριο, πετρέλαιο  θα λάβει διπλό αυξημένο επίδομα το οποίο φτάνει τα 421,4 ευρώ. Βέβαια για τις πολυκατοικίες που έχουν αντικαταστήσει το πετρέλαιο θέρμανσης με φυσικό αέριο προκύπτουν πολλά τεχνικά προβλήματα και θεωρείται σχεδόν αδύνατη η επιστροφή τους στο πετρέλαιο θέρμανσης. Μόνο όσες πολυκατοικίες έχουν κρατήσει και τον καυστήρα του πετρελαίου θέρμανσης θα έχουν μπορούν φέτος να χρησιμοποιήσουν πετρέλαιο για να ζεσταθούν τα διαμερίσματα.

Ευκολότερη είναι η περίπτωση πολυκατοικιών που είχαν κλείσει εδώ και χρόνια τους καυστήρες πετρελαίου και οι ιδιοκτήτες – ένοικοι χρησιμοποιούσαν κλιματιστικά για τη θέρμανση.  Υπολογίζεται πως για περίπου 1 εκατομμύριο νοικοκυριά, οι καυστήρες πετρελαίου υπάρχουν στις πολυκατοικίες και μπορούν υπό προϋποθέσεις να επανέλθουν σε λειτουργία. Αν για παράδειγμα ένας εργένης που ζει σε διαμέρισμα στην Αθήνα πέρυσι χρησιμοποιούσε κλιματιστικά και δεν πήρε επίδομα ( δεν προβλέπεται για θέρμανση με κλιματισμό) φέτος αν ανάψει τα καλοριφέρ με πετρέλαιο δικαιούται επίδομα 301 ευρώ.

Πηγαίνοντας βόρεια, σε περιοχές με περισσότερο κρύο μια οικογένεια με ένα παιδί στη Φλώρινα η οποία χρησιμοποιούσε πέρυσι πετρέλαιο, ξύλα, πέλετ  ή βιομάζα για να ζεσταθεί και θα συνεχίσει το ίδιο και φέτος , επωφελείται από την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης. Το επίδομα αυξάνεται από τα 424,8 στα 495,6 ευρώ. Με δύο παιδιά η ίδια οικογένεια δικαιούται φέτος 578 ευρώ ( από 496) ενώ αν πρόκειται για νέο δικαιούχο το διπλό επίδομα φέρνει ενίσχυση 1.156 ευρώ.