Το 2011 αναμένεται ότι η Βουλγαρία θα εξετάσει το θέμα της ένταξής της στον Μηχανισμό Συναλλαγματικών Ισοτιμιών (ERM II), τον «προθάλαμο» της ένταξης μίας χώρας στην ευρωζώνη, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας  Συμεών Ντιάνκοφ διευκρινίζοντας ότι αυτό θα εξαρτηθεί από την κατάσταση στην ευρωζώνη.

Στην ομιλία του στις Βρυξέλλες για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν τα νεότερα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης από την οικονομική κρίση, ο Ντιάνκοφ σημείωσε ότι η κρίση δημιουργεί προβλήματα αλλά και ευκαιρίες.

Σύμφωνα με τον υπουργό σε όρους οικονομικών δεικτών, όπως το έλλειμμα του προϋπολογισμού «τα νεοεισερχόμενα μέλη είχαν καλύτερα αποτελέσματα σε σχέση με τα παλαιότερα».

Ο υπουργός τόνισε ότι «όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση όλοι περίμεναν ότι η ανατολική Ευρώπη θα υποφέρει περισσότερο». Όμως «πλέον οι επενδυτές φαίνεται να εξετάζουν τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ως ένα ομοιογενές επενδυτικό “μείγμα”, κάτι που είναι καλό νέο για τη Βουλγαρία».

Η ύφεση θα αλλάξει τις πηγές της οικονομικής ανάπτυξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτίμησε ο Βούλγαρος υπουργός εκφράζοντας την εκτίμηση ότι η βιομηχανική βάση στα νεότερα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα αλλάξει, καθώς περισσότεροι επενδυτές από τη Δύση αναζητούν χαμηλότερα εργατικά κόστη και φορολογικούς συντελεστές.