Τις επόμενες μέρες θα αρχίσει να πληρώνεται στους δικαιούχους το ποσό στους δικαιούχους το επίδομα ρεύματος ως επιστροφή για τη ρήτρα αναπροσαρμογής που αφορά στην περίοδο από 1η Δεκεμβρίου 2021 έως 31 Μαΐου 2022 για ποσά άνω των 30 ευρώ.

Tο ποσό της επιστροφής θα κυμαίνεται από τα 18 έως και τα 600 ευρώ τα οποία θα είναι αφορολόγητα, ακατάσχετα και μη συψηφισταία με άλλες οφειλές. 

Οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν με sms ή e-mail για την αίτηση που θα εγκριθεί, προκειμένου να γνωρίζουν τα χρήματα που θα πάρουν για το επίδομα ρεύματος.

Κάθε αίτηση, εκτός από τον αρχικό, τυπικό έλεγχο των στοιχείων του καταναλωτή, θα πρέπει υπηρεσιακά να ελεγχθεί με την εταιρεία η οποία παρέχει το ρεύμα η κατανάλωση της περιόδου και να υπολογιστούν οι χρεώσεις της ρήτρας αναπροσαρμογής, να αφαιρεθούν οι κάθε είδους «εκπτώσεις» και να οριστικοποιηθεί το ποσό της επιστροφής πριν σταλεί το τελικό ποσό στον λογαριασμό που έχει δηλώσει ο καταναλωτής. Έτσι, οι χρόνοι διεκπεραίωσης από αίτηση σε αίτηση, θα διαφέρουν κατά κάποιες μέρες.

Oι καταναλωτές που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν την πορεία της αίτησής τους μπορούν να ανατρέχουν στην πλατφόρμα του power pass, και να μπαίνουν στην αίτησή τους η οποία θα έχει σήμανση ανάλογα με την πορεία της.

Τα στάδια της αίτησης

«ΕΚΚΡΕΜΕΙ ΥΠΟΒΟΛΗ»: Ο χρήστης δεν έχει πατήσει “υποβολή αίτησης”.

«ΑΠΟΡΡΙΦΘΕΙΣΑ»: Έχει απορριφθεί η αίτηση. Εάν πλοηγηθείτε στη σελίδα της αίτησης θα δείτε στο πάνω μέρος περισσότερες πληροφορίες (π.χ. αδυναμία διασταύρωσης του ΑΦΜ ως δικαιούχου/συνδικαιούχου στο δηλωθέν ΙΒΑΝ). Απορριφθείσες αιτήσεις μπορούν να αλαχθούν και να επανυποβληθούν.

«ΥΠΟ ΕΛΕΓΧΟ»: Η αίτηση έχει υποβληθεί και βρίσκεται σε διαδικασία ελέγχου των ακολούθων.

  • αν το ΑΦΜ είναι δικαιούχος / συνδικαιούχος στο δηλωθέν IBAN.
  • αν ο αιτών/αιτούσα δεν έχει ξεπεράσει την μία (1) αίτηση για τον ίδιο και τον/την σύζυγο και δεν έχει ξεπεράσει τις τρεις (3) για τα προστατευόμενα μέλη.

«ΥΠΟ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΗ»: Για τις αιτήσεις που βρίσκονται σε αυτή την κατάσταση, έχουν ολοκληρωθεί οι έλεγχοι για το ΙΒΑΝ/ΑΦΜ, και δεν απαιτούνται επιπλέον ενέργειες από τον πολίτη. Μετά την ολοκλήρωση της Περιόδου Υποβολής αιτήσεων (1η Ιουλίου 2022) θα εκτελεστούν οι διασταυρώσεις με τα στοιχεία λογαριασμών που θα δοθούν από τους παρόχους, ώστε να γίνει η εκκαθάριση και να υπολογιστεί το ποσό της επιδότησης.

«ΠΡΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΗ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ»: Το ποσό επιστροφής (για πληρωμή, μέσω ΔΙΑΣ) θα αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα.

«ΠΡΟΣ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ ΑΠΟ ΤΡΑΠΕΖΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ»: Η εντολή για το ποσό επιστροφής έχει αποσταλεί στο επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα μέσω ΔΙΑΣ και περιμένουμε από την τράπεζα να κάνει την πληρωμή.

«ΕΓΚΡΙΘΕΙΣΑ»: Έχουμε λάβει απάντηση από το επιλεγμένο Χρηματοπιστωτικό Ίδρυμα ότι εκτέλεσε επιτυχώς την πληρωμή. Οι δικαιούχοι μπορούν ελέγξουν τον τραπεζικό λογαριασμό τους