Τη βεντάλια των φόρο-ελαφρύνσεων για το 2023 με μείωση έως 50% του τέλους επιτηδεύματος για 650.000 επαγγελματίες και επιχειρήσεις σκέφτεται να ανοίξει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με τις οριστικές αποφάσεις να λαμβάνονται το Φθινόπωρο ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια, την εξέλιξη της πληθωριστικής κρίσης και τη ταχύτητα της ανάπτυξης.

Έτσι, μετά την πλήρη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους που εξήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου μπαίνουν σύμφωνα με πληροφορίες σενάρια που προβλέπουν «ψαλίδισμα» του τέλους επιτηδεύματος κατά 30%-50% το επόμενο έτος (φορολογικές δηλώσεις 2024) και πλήρη κατάργηση του από το 2024 (φορολογικές δηλώσεις 2025). Στόχος είναι να περιοριστεί το φορολογικό βάρος για επαγγελματίες και επιχειρήσεις που σήμερα καλούνται να πληρώσουν από 400 έως 1.000 ευρώ το χρόνο ανεξάρτητα από το ύψος των εσόδων τους η αν έχουν κέρδη ή ζημιές.

«Κούρεμα» του τέλους κατά 50% θα κοστίσει στα κρατικά ταμεία περίπου 200 εκατ. ευρώ, ποσό που σύμφωνα με αρμόδια στελέχη είναι διαχειρίσιμο αλλά προϋποθέτει ότι ο φετινός προϋπολογισμός θα κλείσει με αισθητά χαμηλότερο σε σχέση με το στόχο πρωτογενές έλλειμμα, η δυναμική της ανάπτυξης δεν θα εξασθενήσει και στο μέτωπο της ενεργειακής κρίσης δεν θα υπάρξουν δραματικές εξελίξεις.

«Προάγγελος» για τη μείωση και σε βάθος χρόνου την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος θεωρείται η πρόσφατη διάταξη του υπουργείου Οικονομικών με την οποία το τέλος μειώνεται κατά 40% ή στα 400 από 650 ευρώ τα επόμενα τρία χρόνια για τους καλλιτέχνες που επλήγησαν από την πανδημία ενώ απαλλάσσονται πλήρως για τα έτη 2022, 2023 και 2024 όσοι έκλεισαν τα βιβλία τους από την 1η Ιανουαρίου του 2010 και θα προχωρήσουν σε επανέναρξη μέχρι τον Ιούνιο του 2023.

Συστάσεις Κομισιόν

Ευρωπαϊκή Επιτροπή

Συστάσεις στη κυβέρνηση για κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος έχει απευθύνει η Κομισιόν στην τελευταία έκθεση για την αξιολόγηση του προγράμματος σταθερότητας για την Ελλάδα όπου τονίζει ότι το συγκεκριμένο τέλος οδηγεί σε επιβαρύνσεις με πολύ υψηλούς πραγματικούς φορολογικούς συντελεστές τις επιχειρήσεις με χαμηλό τζίρο και λειτουργεί ως φραγμός στην επιχειρηματικότητα.

Η Κομισιόν ζητά επαναξιολόγηση του τέλους επιτηδεύματος με στόχο την βελτίωση της δομής των φορολογικών τους βαρών, την ενθάρρυνση της φορολογικής αυτοσυμμόρφωσης και την στήριξη των επενδύσεων εκτιμώντας ότι το συνολικό δημοσιονομικό κόστος από την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος ανέρχεται στα 350 εκατ. ευρώ.

Με βάση το σενάριο για μείωση του τέλους κατά 50% τα ποσά για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις διαμορφώνονται ως εξής:

  • 400 από 800 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε τουριστικούς τόπους και σε πόλεις ή χωριά με πληθυσμό έως 200.000 κατοίκους
  • 500 από 1.000 ευρώ για νομικά πρόσωπα που ασκούν εμπορική δραστηριότητα και έχουν την έδρα τους σε πόλεις με πληθυσμό πάνω από 200.000 κατοίκους
  • 325 από 650 ευρώ για ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες σε 325 ευρώ.
  • 300 από 600 ευρώ για κάθε υποκατάστημα.

Σημειώνεται ότι σε περίπτωση διακοπής της δραστηριότητας μέσα στη χρήση, το τέλος επιτηδεύματος περιορίζεται ανάλογα με τους μήνες λειτουργίας της επιχείρησης ή της άσκησης του επαγγέλματος. Χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των 15 ημερών λογίζεται ως μήνας.