Για τις αρχές του 2011 αναβάλλεται η συζήτηση για την επιμήκυνση της αποπληρωμής του ελληνικού δανείου, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ.

Στη συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε τη συνεδρίαση ο κ. Γιούνκερ δεν έδωσε διευκρινίσεις για την αναβολή, αν και πριν από 10 μόλις μέρες οι 16 της ευρωζώνης είχαν εκδώσει κοινό ανακοινωθέν, σύμφωνα με το οποίο «το συμβούλιο πρέπει να εξετάσει τάχιστα την ευθυγράμμιση του ελληνικού δανείου με το ιρλανδικό».

Πηγές από την Κομισιόν αναφέρουν ότι υπήρξαν ενστάσεις για οποιαδήποτε απόφαση που αφορούσε στην Ελλάδα από τη Γερμανία, την Ολλανδία και την Αυστρία. Και οι τρεις χώρες έχουν ζητήσει να δουν πρώτα την εφαρμογή μιας σειράς μέτρων και διαρθρωτικών αλλαγών, καθώς και τα αποτελέσματα του προϋπολογισμού του 2010, πριν δώσουν το πράσινο φως στην επιμήκυνση.

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι το κλίμα μετέφερε και στον πρωθυπουργό, Γιώργο Παπανδρέου ο πρόεδρος της Κομισιόν κ. Ζοζέ Μπαρόζο κατά τη συνάντησή τους.

Η Ε.Ε. έθεσε τέσσερις όρους στην κυβέρνηση, πριν προχωρήσει στις αποφάσεις για την επιμήκυνση:

– Να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα εξυγίανσης των ΔΕΚΟ.

– Να παρουσιαστεί λεπτομερές σχέδιο για τη συρρίκνωση του ευρύτερου δημόσιου τομέα και συγκεκριμένα των ΟΤΑ.

– Να ολοκληρωθεί η καταγραφή των οφειλών στην υγεία και να παρουσιαστεί πρόγραμμα δραστικής περικοπής δαπανών.

– Να προχωρήσει το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων και να ολοκληρωθεί το σχέδιο φιλελευθεροποίησης της αγοράς εργασίας.

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δεσμεύτηκε ότι μέχρι τη συνεδρίαση του Ιανουαρίου η κυβέρνηση θα έχει εφαρμόσει, ως επί το πλείστον, τους όρους, ώστε να προχωρήσει η συζήτηση.