Μειώνεται η προθυμία των κυβερνήσεων και των πολιτών των χωρών της ανατολικής Ευρώπης που είναι μέλη της Ε.Ε., να υποστηρίξουν την ένταξή τους στο ευρώ, λόγω της κρίσης χρέους, σύμφωνα με δημοσίευμα του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο πρόεδρος της Τσεχίας Βάστλαβ Κλάους, ο οποίος είναι επικριτικός έναντι του ευρώ, ζήτησε από την κυβέρνηση να εξετάσει αν μπορεί να αθετήσει την υποχρέωσή της να ενταχθεί στην Ευρωζώνη, καθώς η ΟΝΕ έχει αλλάξει ως αποτέλεσμα των προγραμμάτων διάσωσης των υπερχρεωμένων χωρών.

Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας Πετρ Νέκας είπε από την πλευρά του, σε συζήτηση που έγινε στην τσεχική τηλεόραση, ότι «κανείς δεν μπορεί να μας υποχρεώσει να ενταχθούμε στο ευρώ», προσθέτοντας ότι «έχουμε ντε φάκτο την επιλογή της μη ένταξης».

Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Πολωνίας Μάρεκ Μπέλκα δήλωσε πρόσφατα ότι η χώρα του δεν πρέπει να βιασθεί να υιοθετήσει το ευρώ, έως ότου η ΕΕ προσαρμόσει τους πολιτικούς θεσμούς και την οικονομία της, ώστε να στηρίξει ένα σταθερό κοινό νόμισμα.

Περίπου το 70% των πολιτών της Τσεχίας, σύμφωνα με δημοσκόπηση που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο, είναι αντίθετο στην εγκατάλειψη του εθνικού νομίσματος, της κορώνας, για χάρη του ευρώ. Πρόκειται για το μεγαλύτερο αρνητικό ποσοστό από το 2004, όταν η Τσεχία μαζί με άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης εντάχθηκαν στην Ε.Ε.