Newsroom

Χρόνο θα χρειαστεί η Ιαπωνία προκειμένου να σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου. Η Ιαπωνία συμφώνησε για μια απαγόρευση με τις άλλες χώρες-μέλη της Ομάδας των Επτά (G7) ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός Φούμιο Κισίντα.

Οι χώρες της G7 δεσμεύτηκαν να προχωρήσουν στην κίνηση αυτή σε μια διαδικτυακή σύνοδο που είχαν χθες προκειμένου να ασκήσουν περαιτέρω πίεση στον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Μέλη όπως η φτωχή σε φυσικούς πόρους Ιαπωνία εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τα ρωσικά καύσιμα.

«Για μια χώρα που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές ενέργειας, είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση. Όμως ο συντονισμός με την G7 είναι πιο σημαντικός σε μια εποχή όπως η σημερινή. Όσο για τη χρονική στιγμή της μείωσης ή της διακοπής εισαγωγών (ρωσικού) πετρελαίου, θα την εξετάσουμε ενόσω θα αξιολογούμε την τρέχουσα κατάσταση. Θα χρειαστούμε χρόνο για να κάνουμε βήματα προς μια σταδιακή κατάργηση» δήλωσε ο Κισίντα στους δημοσιογράφους επαναλαμβάνοντας σχόλια που είχε κάνει στη σύνοδο της G7.

Αλλάζει πολιτική η Ιαπωνία

Βαρέλια με πετρέλαιο

Δεν υπάρχουν πλοία που φορτώνουν ρωσικό πετρέλαιο για την Ιαπωνία από τα μέσα Απριλίου, σύμφωνα με στοιχεία της Refinitiv. Περίπου 1,9 εκατ. βαρέλια εξήχθησαν από τη Ρωσία στην Ιαπωνία τον Απρίλιο, μια μείωση 33% σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι. Η χώρα εισήγαγε συνολικά 89 εκατ. βαρέλια πετρελαίου τον Μάρτιο.

Η κρίση στην Ουκρανία υπογράμμισε την ενεργειακή εξάρτηση της Ιαπωνίας από τη Ρωσία, αν και το Τόκιο ενήργησε γρήγορα και μαζί με την G7 για την επιβολή των κυρώσεων.

Η απαγόρευση υπογραμμίζει μια στροφή στην πολιτική της Ιαπωνίας. Η Ιαπωνία έχει πει πως θα είναι δύσκολο να διακόψει αμέσως τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, που αντιπροσώπευαν περίπου 33 εκατομμύρια βαρέλια, ή το 4% των συνολικών εισαγωγών πετρελαίου της Ιαπωνίας για το 2021. Έχει ήδη πει ότι θα απαγορεύσει σταδιακά τις εισαγωγές ρωσικού άνθρακα, αφήνοντας μόνο το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG). Η Ιαπωνία είναι σε μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση αφότου έκλεισε τον κύριο όγκο των πυρηνικών αντιδραστήρων της μετά την πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα το 2011.

Η Ρωσία ήταν ο πέμπτος μεγαλύτερος πάροχος αργού πετρελαίου και LNG στην Ιαπωνία πέρυσι. Η ιαπωνική κυβέρνηση και εταιρίες κατέχουν μερίδια σε προγράμματα φυσικού αερίου και LNG στη Ρωσία, περιλαμβανομένων δύο στη Νήσο Σαχαλίνη από τα οποία οι εταίροι Exxon Mobil και Shell έχουν ανακοινώσει ότι θα αποχωρήσουν.

Προμήθειες από τη Μέση Ανατολή

Ωστόσο, το μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ιαπωνίας, η Eneos Holdings, έχει ήδη σταματήσει να αγοράζει ρωσικό αργό λέγοντας ότι θα λάβει προμήθειες από τη Μέση Ανατολή. Το δεύτερο μεγαλύτερο, η Idemitsu Kosan, έχει επίσης πει ότι δεν έχει σχέδια για αγορά ρωσικού αργού.

«Τα μεγαλύτερη διυλιστήρια της Ιαπωνίας έχουν ήδη αναστείλει την υπογραφή νέων προθεσμιακών συμβολαίων για την αγορά ρωσικού πετρελαίου και δεν υπήρξαν θέματα στην εξασφάλιση εναλλακτικών. Τα διυλιστήρια θα συνεχίσουν τις προσπάθειές τους να διαφοροποιήσουν τις πηγές εφοδιασμού, όμως η εξάρτηση της Ιαπωνίας από το αργό της Μέσης Ανατολής θα πρέπει να αυξηθεί βραχυπρόθεσμα καθώς η ικανότητα εφοδιασμού της χώρας είναι τόσο υψηλή», δήλωσε στο Reuters ο Σίνια Οκούντα, διευθυντής της Petroleum Association of Japan – PAJ.

Την Παρασκευή, η εμπορική εταιρία Marubeni δήλωσε πως θέλει να αποσυρθεί από το πετρελαϊκό πρόγραμμα Sakhalin-1, θα διατηρήσει όμως το μερίδιό της συμβαδίζοντας με την κυβερνητική πολιτική αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επικαλούμενο το Reuters.

Ο Κισίντα δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της κυβέρνησης όσον αφορά τη διατήρηση επιχειρηματικών συμφερόντων σε ρωσικά ενεργειακά περιουσιακά στοιχεία.

Ο Οκούντα της PAJ είπε πως είναι καλύτερα να διατηρηθούν τα δικαιώματα λαμβάνοντας υπόψη την ενεργειακή κατάσταση της Ιαπωνίας, και δεν θα ήταν συνετό να εγκαταλειφθούν και να αφεθεί η Κίνα ή άλλες χώρες να τα πάρουν, καθώς η Ιαπωνία έχει αυτά τα δικαιώματα υπό καλούς όρους.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook, Twitter και Viber