Τα σενάρια περί πρόωρων εκλογών, νέου κυβερνητικού συνασπισμού καθώς και το πώς η ελληνική κυβέρνηση μπορεί να περιμένει για την υπογραφή του τρίτου προγράμματος με τους δανειστές ως και τον χειμώνα, αναλύει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης για ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ σημαίνει ότι πλέον η πρώτη μεγάλη πληρωμή για την Ελλάδα είναι στις 30 Ιουνίου, όταν θα πρέπει να καταβάλει 1,6 δισ. ευρώ. Για αυτό τον λόγο αναμένεται ένα «staff-level agreement» ανάμεσα στην Αθήνα και τους θεσμούς ως το Eurogroup της 18ης Ιουνίου.

Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους που θα συνοδεύουν μια νέα παροχή βοήθειας και την παράταση του προγράμματος μετά τις 30 Ιουνίου. Σύμφωνα με τη Wall Street Journal, μια παράταση θα κρατήσει ως τον Σεπτέμβριο και πιθανότατα ως τον Δεκέμβριο.

«Η παράταση θα έδινε στα εθνικά κοινοβούλια, στην Ελλάδα και στις πιστώτριες χώρες όπως η Γερμανία, αρκετό χρόνο για να ψηφίσουν την τροποποιημένη συμφωνία διάσωσης και να εγκρίνουν την πρώτη εκταμίευση, που θα περιλαμβάνει όλα ή μέρος από τα κέρδη 1,9 δισ. ευρώ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας από τις επενδύσεις σε ελληνική ομόλογα, πριν τις 30 Ιουνίου» γράφει η αμερικανική εφημερίδα.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, υπάρχει η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία και να αναγκαστεί να βασιστεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Κάτι τέτοιο θα ανάγκαζε τον πρωθυπουργό να δημιουργήσει μια νέα κυβέρνηση συνεργασίας ή να προκηρύξει εκλογές πιθανότατα στις 5 Ιουλίου. Μάλιστα, οι αρθρογράφοι εκτιμούν ότι ο κ. Τσίπρας θα κέρδιζε τις εκλογές και θα αναγκαζόταν να συγκροτήσει έναν νέο κυβερνητικό συνασπισμό με λιγότερο ριζοσπαστικούς βουλευτές που θα ήταν πρόθυμοι να στηρίξουν τις προσπάθειές του να κρατήσει την χώρα στην ευρωζώνη.