«Πότε ξεμένει από χρήματα η Ελλάδα; Σε ποιο σημείο οι καταθέτες θα σηκώσουν τόσα πολλά μετρητά από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, οδηγώντας τις τράπεζες σε πτώχευση; Πόσο καιρό θα πάρει στην Ελλάδα να εξαντλήσει όλα τα «κόλπα», όπως για παράδειγμα να βγάλει χρήματα από λογαριασμό του ΔΝΤ για να πληρώσει τη δόση του ΔΝΤ;», διερωτάται σε σημερινό του δημοσίευμα το πρακτορείο Bloomberg.

Όπως σημειώνει ο αρθρογράφος Μαρκ Γκίλμπερτ, οι ελληνικές τράπεζες έχουν αρχίσει να γίνονται ολοένα και πιο εξαρτημένες από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας ELA και έχουν αρκετές εγγυήσεις για να καλύψουν τα 95 δισ. ευρώ της χρηματοδότησής τους μέχρι τις 29 Μαΐου.

Η «όρεξη» της Ελλάδας για τα χρήματα της ΕΚΤ μπορεί να μειωθεί και έτσι οι τράπεζες να καθυστερήσουν να φτάσουν στο ανώτατο επιτρεπτό όριο. Ή η ΕΚΤ μπορεί να αποφασίσει ότι πρέπει να γίνει πιο γενναιόδωρη στο πώς αντιμετωπίζει τις εγγυήσεις δανεισμού. Ή οι δανειστές της Ελλάδας μπορεί να αποφασίσουν να απελευθερώσουν ένα μέρος της χρηματοδότησης που ζητά η Αθήνα και να ρίξουν της ουσιαστικά μια «γραμμή ζωής», με αντάλλαγμα να προχωρήσει η κυβέρνηση σε κάποιες οικονομικές μεταρρυθμίσεις, αναφέρει το δημοσίευμα.

Την ίδια ώρα, όμως, διευκρινίζει, η ζήτηση για χρηματοδότηση μέσω του ELA έχει αρχίσει να αυξάνεται τους τελευταίους τρεις μήνες και έτσι φαντάζει απίθανο οι καταθέτες να αρχίσουν ξαφνικά να μεταφέρουν ευρώ πίσω στους ελληνικούς τραπεζικούς τους λογαριασμούς από τώρα και μέχρι τις 29 Μαΐου.

Την ώρα που ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης δηλώνει ότι «είμαστε πολύ κοντά» σε μια συμφωνία, ευρωπαίοι αξιωματούχοι εμφανίζονται λιγότερο πεπεισμένοι. Το πρόγραμμα ELA έχει ήδη αρχίσει να ενοχλεί τουλάχιστον έναν διαμορφωτή πολιτικής της ΕΚΤ. «Δεν το βρίσκω σωστό οι τράπεζες, που δεν έχουν πρόσβαση στην αγορά, να παίρνουν δάνεια για να χρηματοδοτήσουν τα ομόλογα της χώρας τους, η οποία επίσης δεν έχει πρόσβαση στις αγορές» δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα ο πρόεδρος της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας Γενς Βάιντμαν.

Έχει δίκιο που ανησυχεί. Καθώς η Ελλάδα πλησιάζει το μαθηματικό όριο αυτών που δικαιούται να πάρει από το πρόγραμμα έκτακτης ρευστότητας ELA, η ΕΚΤ μπορεί να βρει τον εαυτό της στην αφόρητη θέση να χρειαστεί να λειτουργήσει ως δικαστής, ένορκος και δήμιος, γράφει ο Γκίλμπερτ. Καταλήγοντας, εύχεται οι πολιτικοί να καταφέρουν να βρουν μια λύση πριν φτάσουμε σε αυτό το σημείο, που είναι σε μόλις 10 ημέρες.