Στο βασικό ερώτημα που απασχολεί πολιτικούς, οικονομολόγους και εμπειρογνώμονες τα τελευταία πέντε χρόνια αν δηλαδή ήταν σωστός ο δρόμος που επέλεξαν οι Ευρωπαίοι για να αποφύγει η Ελλάδα την χρεοκοπία, ή κάτι σαν ένα «ατύχημα» που κανείς δεν θα ήθελε αναφέρεται η Süddeutsche Zeitung του Μονάχου.

«Κατά τον Κρίστοφ Πάουλους, καθηγητή Νομικής στο Πανεπιστήμιο Χούμπολτ του Βερολίνου η απάντηση είναι όχι» γράφει η εφημερίδα, παρουσιάζοντας αναλυτικά το σχέδιο του γερμανού καθηγητή για μια ελεγχόμενη κρατική χρεοκοπία, όπως προβλέπεται και για ιδιώτες.

«Βάση του σχεδίου αποτελεί μια διεθνής συμφωνία ανάμεσα στα εμπλεκόμενα κράτη, η οποία να δίνει σε ένα υπερχρεωμένο κράτος τη δυνατότητα διαγραφής για παράδειγμα του 70% του χρέους του υπό τον όρο δεσμευτικών μεταρρυθμίσεων (…) Αφού οι δανειοδότες και ο δανειζόμενος συμφωνήσουν μέσα σε μια συγκεκριμένη προθεσμία για το ύψος της διαγραφής χρέους, ομάδα από 20 πολιτικούς, μάνατζερ και εμπειρογνώμονες θα πρέπει να παρακολουθεί την πορεία υλοποίησης της συμφωνίας. Σε περίπτωση που ο δανειζόμενος αποδειχθεί ότι δεν τηρεί τις συμφωνίες, θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς με όλες τις υποχρεώσεις του. Κάτι τέτοιο θα αποτελούσε ισχυρή απειλή για χώρες που διστάζουν να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις, όπως η Ελλάδα» γράφει η εφημερίδα σύμφωνα με τη Deutsche Welle.

Κατά τα λεγόμενα του γερμανού καθηγητή «ένα τέτοιο σχέδιο δίνει τη λύση για το πώς μια υπερχρεωμένη χώρα μπορεί να ορθοποδήσει χωρίς να ενοχλούνται οι δανειστές της. Θα πρέπει τώρα να βάλει κανείς και τις δύο πλευρές σε ένα δωμάτιο μέχρι να συμφωνήσουν» λέει χαρακτηριστικά ο γερμανός καθηγητής.