Την εκτίμηση πως θα επιτευχθεί συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών έως τα τέλη Μαΐου ή τις αρχές Ιουνίου, εξέφρασε ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κ. Γιούνκερ.

Ειδικότερα, ερωτηθείς για το εάν είναι αισιόδοξος για την προοπτική συμφωνίας στο θέμα της Ελλάδα, είπε: «Ναι, προς τα τέλη Μαΐου – αρχές Ιουνίου».

Επίσης, διέψευσε δημοσιεύματα που κάνουν λόγο για συμβιβαστικό σχέδιο Γιούνκερ με στόχο να ξεμπλοκάρουν οι ελληνικές διαπραγματεύσεις. Ταυτόχρονα παραδέχτηκε ότι εμπλέκεται προσωπικά στις συζητήσεις για εξεύρεση λύσης.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο μιας συμφωνίας για την Ελλάδα κατά την Σύνοδο Κορυφής στην Ρίγα της Λετονίας στα τέλη της εβδομάδας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με τον πρόεδρο της Κομισιόν, ωστόσο παραμένει ερωτηματικό η διαρροή εγγράφου.

Παρά τις διαψεύσεις της Κομισιόν το έγγραφο φαίνεται ότι είναι υπαρκτό και αντιμετωπίζεται θετικά από την ελληνική πλευρά που βλέπει γρήγορα συμφωνία.

Κύκλοι της κυβέρνησης παρά τη διάψευση για την ύπαρξή του χαρακτήριζαν θετική την πρωτοβουλία έτσι όπως έχει αποτυπωθεί στο προσχέδιο.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι για τη διαρροή του προσχεδίου Γιούνκερ, εκφράστηκαν και απόψεις για προσπάθεια να ακυρωθεί από τους «σκληρούς» έναντι της Ελλάδας εν τη γεννέσει της η πρωτοβουλία της Κομισιόν, η οποία θα παρουσιαζόταν στη Σύνοδο Κορυφής της Ρίγας. Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ο οποίος έγραψε στο twitter ότι «κάποιοι ίσως επιδιώκουν να κάψουν την προσπάθεια για διέξοδο».

Ενδεικτικό πάντως ήταν το σχόλιο του δημοσιογράφου του Chanel 4 Paul Mason για το σχέδιο Γιούνκερ, για το οποίο τόνισε ότι σε περίπτωση που ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε δεν αποδεχθεί, ουσιαστικά σπρώχνει την Ελλάδα σε δημοψήφισμα.