Οι ελληνικές τράπεζες ξεμένουν από εγγυήσεις και αυτό μπορεί να είναι η δύναμη που θα αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει, σύμφωνα με το Bloomberg.

Όπως αναφέρει το πρακτορείο καθώς οι καταθέσεις αποχωρούν από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, η Ελλάδα αναγκάζεται να ζητάει περισσότερα χρήματα από τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης της ΕΚΤ για να διατηρηθεί το σύστημα εν ζωή, ενώ ορισμένοι οικονομολόγοι αναφέρουν πως απομένουν τρεις εβδομάδες μέχρι του σημείου που οι τράπεζες θα έχουν ξεπεράσει αυτό το όριο ζωής.

Οι αναλυτές της JP Morgan, Μάλκολμ Μπαρ και Ντέιβιντ ΜακΚι, αναφέρουν: «Το σημείο κρίσης είναι κοντά. Με δεδομένες τις πιέσεις της κεντρικής κυβέρνησης προς το τραπεζικό σύστημα, αλλά και το πολιτικό χρονοδιάγραμμα, όλα συγκλίνουν πως αυτό το σημείο θα εμφανιστεί στα τέλη του μήνα με αρχές Ιουνίου».

Σύμφωνα με το Bloomberg, τη στιγμή που το ελληνικό τραπεζικό σύστημα χρειάζεται περισσότερα χρήματα κάθε εβδομάδα, τα πράγματα θα γίνουν ακόμη πιο δύσκολο, αν η ΕΚΤ αποφασίσει να ανεβάσει το ποσοστό «κουρέματος» προς τις τράπεζες. Κάτι τέτοιο να μεγεθύνει περαιτέρω το χάσμα ρευστότητας, καθώς θα επιταχύνει την εκροή καταθέσεων και να αναγκάσει τον Αλέξη Τσίπρα να κάτσει στο τραπέζι των συζητήσεων με πρόθεση να καταλήξει άμεσα σε συμφωνία.

Το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του ΕΚΤ και κεντρικός τραπεζίτης του Λουξεμβούργου, Υβ Μερχ, ανέφερε προ ημερών πως: «Είμαστε κοντά στο φινάλε. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ». Τα αριθμητικά δεδομένα αποδεικνύουν ότι η άποψή του δεν απέχει από την πραγματικότητα: μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει λάβει 80 δισεκατομμύρια μέσω του ELA, ενώ σύμφωνα με άνθρωπο που γνωρίζει το θέμα, η γραμμή ζωής τους μπορεί να φτάσει μέχρι τα 95 δισεκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα χρήματα θα φτάσουν μέχρι τον Ιούνιο, με την ΕΚΤ να ανεβάζει τη βοήθεια περίπου κατά 2 δισεκατομμύρια κάθε εβδομάδα.

Η κρίσιμη στιγμή θα έρθει, όταν η ΕΚΤ αποφασίσει να αυξήσει το κούρεμα των ελληνικών εξασφαλίσεων, σε επίπεδα που έχουμε να δούμε από πέρυσι. Αυτό θα μπορούσε να προκληθεί από μια πλήρη διακοπή των συνομιλιών ή αν η Ελλάδα δεν καταφέρει να αποπληρώσει μια δόση.

Το αυξημένο κούρεμα θα μειώσει το όριο του ELA σε περίπου 88 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που θα δώσει ζωή στις ελληνικές τράπεζες μόνο για τέσσερις εβδομάδες. Τα περιθώρια θα στενέψουν αρκετά και τότε η Ελλάδα ίσως αναγκαστεί να προχωρήσει σε ελέγχους κεφαλαίων για να αποκρούσει τις αναλήψεις από τα ΑΤΜ.