Στη σύνοδο κορυφής στις 21 και 22 Μαΐου και σε έκτακτο Eurogroup προς τις 25 Μαΐου παίζεται η συμφωνία με τα ταμειακά διαθέσιμα θα φτάνουν οριακά για την πληρωμή μισθών και συντάξεων, καθώς δεν μπορούν να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές υποχρεώσεις του Ιουνίου.

Στο Μέγαρο Μαξίμου επικρατεί πυρετός συσκέψεων και επαφών. Στόχος είναι να μπει το ελληνικό ζήτημα στην ατζέντα στης Συνόδου, ενώ χθες ο Αλέξης Τσίπρας είχε νέα σύσκεψη στο Μαξίμου με τον υπουργό Οικονομικών, Γιάννη Βαρουφάκη και τον αναπληρωτή υπουργό Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Έγγραφο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, που αποκάλυψε ο δημοσιογράφος Paul Mason στο Channel 4, σημαίνει καμπανάκι κινδύνου για το ενδεχόμενο μη επίτευξης άμεσης συμφωνίας με τους δανειστές, αναφέροντας χαρακτηριστικά για τη δόση των 1,56 δισ. ευρώ ότι «δεν υπάρχει καμία πιθανότητα να αποπληρώσουν οι ελληνικές αρχές ολόκληρο το ποσό αν δεν επιτευχθεί συμφωνία με τους εταίρους».

Κύκλοι των θεσμών, πάντως, σύμφωνα με τη γερμανική εφημερίδα Die Welt χαρακτηρίζουν αναπόφευκτο το τρίτο πακέτο βοήθειας για την Ελλάδα σημειώνοντας πως το κλίμα στη διαπραγμάτευση θυμίζει «Τιτανικό».

Στα εργασιακά και το ασφαλιστικό φαίνεται ότι υπήρξαν υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά για να κλείσει η συμφωνία και πλέον περιμένουν τους δανειστές.

Ταυτόχρονα νέος γύρος συνομιλιών ξεκινά τη Δευτέρα στο Brussels Group, με τις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές να εισέρχονται στην τελική φάση.

Την ίδια ώρα σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται το «μασάζ» στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ για να καμφθούν οι αντδράσεις βουλευτών  κάνουν λόγο για υπαναχώρηση από βασικές θέσεις του προγράμματος της Θεσσαλονίκης. Ο υπουργός Επικρατείς, Νίκος Παππάς την Παρασκευή έστειλε σαφές μήνυμα στους διαφωνούντες που ζητούν ρήξη, μέσα από την Εφημερίδα των Συντακτών.

Ο υπουργός στο ερώτημα πως θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση το ενδεχόμενο μιας κυβερνητικής ανταρσίας αν βουλευτές και υπουργοί δεν ψηφίσουν τη νέα συμφωνία απαντά: «οι διαφορετικές γνώμες διατυπώνονται. Όμως η ευθύνη που έχουμε όλοι μας είναι ιστορικών διαστάσεων. Και θα κριθούμε όχι από το τι λέμε στα τηλεπαράθυρα αλλά από το τι θα πράξουμε μέσα στο κοινοβούλιο. Από την πράξη και όχι από την εντύπωση και το κυνήγι της εντύπωσης».

Το απόγευμα της Κυριακής πέρασαν το κατώφλι του κυβερνητικού Μεγάρου η πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου και ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ ήδη το Μαξίμου μετράει τις δυνάμεις του μπροστά στην ψηφοφορία της συμφωνίας.

«Ενημερώθηκα αναλυτικά από τον πρωθυπουργό ανταλλάξαμε απόψεις. Το πλαίσιο των στόχων έχει περιγραφεί με απόλυτη σαφήνεια από τον πρωθυπουργό (…) Υπάρχει αισιοδοξία ότι θα καταλήξουμε σε μια καλή συμφωνία και φυσικά αυτή θα στηριχθεί και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από την κοινοβουλευτική μας ομάδα και εκτιμώ και από τη μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού», δήλωσε ο κ. Παπαδημούλης μετά τη συνάντηση.

«Την εσωτερική δημοκρατία που έχουμε στον ΣΥΡΙΖΑ και την ελευθερία να εκφραζόμαστε και να διαφωνούμε δεν πρόκειται να την κλονίσουν οι απόπειρες να εμφανιστούν οι συνθέσεις ή οι αντιθέσεις ως καπετανάτα ή ως αντάρτικα», δήλωσε μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ η Πρόεδρος της Βουλής Ζωή Κωσταντοπούλου.

«Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη η διαδικασία της διαπραγμάτευσης, δεν έχω κανένα λόγο να μην έχω εμπιστοσύνη στον πρωθυπουργό και στην κρίση του και στη συνείδησή του σε σχέση με αυτή την διαπραγμάτευση, από τη στιγμή μάλιστα που έχει αναλάβει την ευθύνη της. Οι προσπάθειες που γίνονται διαρκούσης της διαπραγμάτευσης να υπονομευθεί η θέση της Ελλάδας και της Ελληνικής κυβέρνησης ξεπερνούν κάθε όριο και κάθε προηγούμενο», είπε η κ.Κωνταντοπούλου. «Έχω αμέριστη εμπιστοσύνη στον Πρωθυπουργό ο οποίος αποκλείεται να συνομολογήσει μια συμφωνία που θα παραβιάζει τη Δημοκρατία», ανέφερε ακόμη η Πρόεδρος της Βουλής.

Σε ερώτηση για την κινητικότητα στο εσωτερικό του κόμματος στην κρίσιμη αυτή φάση των διαπραγματεύσεων. απάντησε: «Είναι άστοχο να προσπαθεί κανείς να κάνει ερμηνείες επί τη βάσει διαρροών».

«Η κυβέρνηση δεν δέχεται τελεσίγραφα» ήταν το μήνυμα του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φίλη σε συνέντευξη στο Mega. Ο κ. Φίλης είπε ότι η κυβέρνηση δεν είναι δυνατό να δεχθεί τελεσίγραφα και απορρίπτει κάθε λογική υποταγής της χώρας, τονίζοντας μάλιστα ότι όλα είναι ανοιχτά στην περίπτωση κλιμάκωσης εκβιασμών. Πως δηλαδή, αν υπάρξει τελεσίγραφο από την πλευρά των δανειστών του τύπου «αυτό είναι το πρόγραμμα και πάρτε το», τότε το τελεσίγραφο αυτό θα είναι και το αντικείμενο δημοψηφίσματος καθώς η Κυβέρνηση θα απορρίψει αυτή την εκβιαστική λογική.

Αλίμονο αν η Ευρώπη μας πει ότι η έκφραση του ελληνικού λαού, ένα δημοψήφισμα, ισοδυναμεί με τη χρεοκοπία της χώρας, είπε ο κ. Φίλης ο οποίος ωστόσο ανέφερε πως προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ είχε την ψευδαίσθηση ότι οι εταίροι θα έδειχναν μεγαλύτερη ελαστικότητα.

Η κοινωνία δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει τις συνέπειες μιας ρήξης, τόνισε ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος. «Η συζήτηση είναι μέσα στο ευρώ, όχι ρήξη, εκεί θα τεθεί το ελληνικό ζήτημα, εκεί θα τεθεί το αίτημα για διαγραφή του ελληνικού χρέους, εκεί θα επιτευχθεί η συμφωνία, διότι ρήξη, και το πολιτικό προσωπικό και η δική μας κυβέρνηση αλλά και η διάταξη της κοινωνίας δεν είναι και διατεθειμένη και ικανή αν θέλετε να αντιμετωπίσει τις συνέπειες της ρήξης. Άρα δε συζητάμε ρήξη όπως είναι τα πράγματα», είπε χαρακτηριστικά.

Εκτίμησε ότι «με 340 δισ. στην πλάτη του λαού, όποια συζήτηση για μονομερή κίνηση ρήξης με τους δανειστές, έστω και με αυτή σκοπούμενη άποψη του Σόιμπλε δεν είναι εφικτή και επιθυμητή από τον λαό».

Ο κ. Μητρόπουλος επανέλαβε ότι επιδιώκεται συμφωνία, «αυτό που λέει ο Τσίπρας έντιμη συμφωνία, παρά το ότι κάποιοι από εμάς διαβάζοντας και κάτω από τα κείμενα τη συμφωνία της 20ης Φλεβάρη βλέπουμε ότι έχει τέτοιες και τόσες αδυναμίες που φαίνεται ότι ο έντιμος συμβιβασμός είναι κάτι ανέφικτο».