Άμεση αποδέσμευση των πόρων του ΕΣΠΑ, που αφορούν έργα των Δήμων και το οποίο ολοκληρώνεται στις 31 Δεκεμβρίου, ή παράταση του προγράμματος, ζήτησε από την κυβέρνηση η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης έστειλε, για το λόγο αυτό, σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον υπουργό Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού Γιώργο Σταθάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Πατούλη, «έχει σταματήσει η εκτέλεση των έργων των Δήμων και γενικότερα των έργων όλων των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων», λόγω μη πληρωμής τους, «με αποτέλεσμα οι ανάδοχοι των έργων να αδυνατούν να συνεχίσουν την υλοποίηση των έργων».

Τονίζει στην επιστολή του ότι «τα συλλογικά όργανα των εργοληπτικών εταιρειών αποφάσισαν ότι τα μέλη τους θα διακόπτουν την εκτέλεση των έργων και ήδη ανακοινώνονται διακοπές εκτελούμενων έργων σε πολλούς Δήμους».

Ακόμη, εξαιτίας αυτής της κατάστασης, ο κ. Πατούλης επισημαίνει τον κίνδυνο «κατάπτωσης των ρητρών, λόγω της αθέτησης των συμβατικών υποχρεώσεων των Δήμων προς τους αναδόχους, τις οποίες θα χρειαστεί τελικά να καλύψει το Ελληνικό Δημόσιο, αλλά και η περαιτέρω καθυστέρηση εκτέλεσης των έργων θα οδηγήσει στη μη ολοκλήρωσή τους μέχρι τις 31.12.2015, που λήγει η χρονική διάρκεια εφαρμογής του ΕΣΠΑ 2007–2013, με συνέπεια όχι μόνο να μην αποπληρωθούν από Κοινοτικούς πόρους τα έργα, αλλά να ζητήσει η ΕΕ από το Ελληνικό Δημόσιο την επιστροφή των ήδη καταβληθέντων ποσών».-