Νέες πιέσεις από το εξωτερικό δέχεται η ελληνική πλευρά για να κάνει υποχωρήσεις στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές. Αυτή τη φορά τα προειδοποιητικά μηνύματα για τις συνέπειες ενός ενδεχόμενου Grexit έρχονται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD), Σούμα Τσακραμπάρτι.

Ο Τσακραμπάρτι, σύμφωνα με το Bloomderg, μιλώντας πριν από την ετήσια γενική συνέλευση της τράπεζας στη Τιφλίδα της Γεωργίας, υποστήριξε ότι το ενδεχόμενο να φύγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη περιλαμβάνεται στους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι χώρες – μέλη της Τράπεζας. Είναι «αδύνατο να γνωρίζουμε» τι θα σήμαινε αυτό για τις γειτονικές στην Ελλάδα χώρες, σημείωσε ο Πρόεδρος της EBRD, ενώ το δημοσίευμα αναφέρει τους τραπεζικούς δεσμούς που έχει η Ελλάδα με τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Στην ετήσια γενική συνέλευση της EBRD συμμετέχει ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης και, όπως μετέδωσε νωρίτερα το ΑΠΕ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ο υπουργός θα επιστρέψει με συμφωνία με την τράπεζα για την έναρξη το συντομότερο δυνατόν της χρηματοδότησης μικρομεσαίων ελληνικών επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι ελληνικές μικρομεσαίες επιχειρήσεις θα μπορέσουν να αντλήσουν από φέτος δάνεια ύψους 500 εκατ. ευρώ, τα οποία θα είναι ανακυκλούμενα. Η χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα διαρκέσει μέχρι τα τέλη του 2020 και το τελικό ύψος των κεφαλαίων που θα διατεθούν θα εξαρτηθεί από τα ίδια τα έργα.

Η γενική συνέλευση της EBRD θα συζητήσει πώς η Ανατολική Ευρώπη και οι γειτονικές αναδυόμενες χώρες – που λαμβάνουν χρηματοδότηση από την τράπεζα – θα γίνουν πιο εύρωστες για να αντιμετωπίσουν κρίσεις, δήλωσε ο Τσακραμπάρτι. Η EBRD, που επενδύσει περισσότερα από 8 δις. ευρώ ετησίως σε 36 χώρες από το Μαρόκο έως τη Μογγολία, αναμένεται επίσης να αναθεωρήσει τις οικονομικές προοπτικές των μελών της. Τα στοιχεία θα δείξουν ότι «η επιστροφή στην ανάπτυξη της περιοχής συνολικά δεν θα είναι εφικτή, δήλωσε ο Βρετανός επικεφαλής της τράπεζας, προσθέτοντας: «Πολλές χώρες στην περιοχή της EBRD υποφέρουν ακόμη από την κληρονομιά της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και πιο πρόσφατα από την επίπτωση που έχουν οι γεωπολιτικές εντάσεις».

Οι πορείες των χωρών – μελών της EBRD αποκλίνουν. Αν και η Κεντρική Ευρώπη απολαμβάνει μία αναζωογόνηση που καθοδηγείται από την κατανάλωση, τα κακά δάνεια παραμένουν και η Ρωσία και η αποδιοργανωμένη από τον πόλεμο Ουκρανία έχουν καθηλωθεί σε υφέσεις που απειλούν να επιβραδύνουν την ανάπτυξη άλλων χωρών. Η EBRD προέβλεψε τον Ιανουάριο ότι το ΑΕΠ στην ζώνη που επενδύει θα συρρικνωθεί κατά 0,3% το 2015, καθώς η προβλεπόμενη βουτιά του ΑΕΠ της Ρωσίας κατά 4,8% θα μολύνει τις γειτονικές της χώρες.

Οι επενδύσεις της EBRD αυξήθηκαν σε 8,9 δισ. ευρώ πέρυσι από 8,5 δισ. ευρώ που ήταν το 2013. Η Τουρκία ήταν ο μεγαλύτερος αποδέκτης χρηματοδότησης από την τράπεζα, λαμβάνοντας 4 δισ. ευρώ. Ο δεύτερος μεγαλύτερος αποδέκτης ήταν η Ουκρανία με περισσότερα από 1 δισ. ευρώ. Το αν η τελευταία λάβει περισσότερη βοήθεια «εξαρτάται από την υλοποίηση μεταρρυθμίσεων σε δύο τομείς – την ενέργεια και τις τράπεζες», δήλωσε ο Τσακραμπάρτι. Η EBRD σταμάτησε να χρηματοδοτεί νέα προγράμματα στη Ρωσία, που ήταν παραδοσιακά ο μεγαλύτερος αποδέκτης χρηματοδότησης της τράπεζας, μετά τις κυρώσεις που επεβλήθησαν στη χώρα από την ΕΕ και τις ΗΠΑ για την Ουκρανία.