Ειδικά σχέδια έκτακτης ανάγκης καταρτίζει το ΔΝΤ μαζί με τις ρυθμιστικές αρχές χωρών της νοτιανατολικής Ευρώπης με αντικείμενο εργασίας το ενδεχόμενο ελληνικής χρεοκοπίας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της Wall Street Journal στελέχη του Ταμείου έχουν επαφές με ρυθμιστικές αρχές σε Βουλγαρία, Ρουμανία, ΠΓΔΜ για την κατάσταση των θυγατρικών ελληνικών τραπεζών.

Η Wall Street Journal επικαλείται υψηλόβαθμο στέλεχος του Ταμείου και όπως γράφει σημειώνεται «μια σπάνια δημόσια παραδοχή ότι ρυθμιστικές αρχές ετοιμάζονται για μια πιθανή αποτυχία όσον αφορά τη συμφωνία για τη συνέχιση της παροχής βοήθειας στην Ελλάδα».

Οι ελληνικές τράπεζες είναι μεγάλοι παίκτες σε κάποιες από τις γειτονικές με την Ελλάδα χώρες. «Είμαστε σε συζητήσεις με όλες αυτές τις χώρες» λέει ο Jörg Decressin, υποδιευθυντής του τμήματος του ΔΝΤ αρμόδιο για την Ευρώπη. «Συζητούμε μαζί τους για τα σχέδια έκτακτης ανάγκης που έχουν. Κοιτάζουμε τι μέτρα μπορούν να ληφθούν» λέει ο ίδιος.

Όπως σημειώνει θα ήταν… ανόητο να μην ανησυχεί κάποιος.

Στο πλαίσιο των συζητήσεων, το ΔΝΤ ζήτησε από τις εθνικές εποπτικές αρχές να διασφαλίζουν ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών έχουν αρκετά περιουσιακά στοιχεία που μπορούν να ανταλλάξουν με χρηματοδότηση έκτακτης ανάγκης από τις δικές τους κεντρικές τράπεζες, σε περίπτωση που διακοπεί ξαφνικά η χρηματοδότηση.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δεν αναμένουν σημαντική πρόοοδο στο σημερινό Eurogroup. Αυτό σημαίνει ότι τα ελληνικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα παραμείνουν υπό πίεση. Συνολικά, το ΔΝΤ πιστεύει ότι οι θυγατρικές των ελληνικών τραπεζών στη νοτιοανατολική Ευρώπη πρέπει να είναι σε θέση να αντέξουν την αποτυχία των μητρικών τους εταιρειών.