Μεγάλη αγωνία και πυρετός διαβουλεύσεων επικρατεί στην Αθήνα λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, καθώς όπως αποκαλύπτεται οι δανειστές πιέζουν για όλο και πιο σκληρά μέτρα που αγγίζουν τα 8 δισ. ευρώ για το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο πρωθυπουργός έστειλε από το βήμα του κυβερνητικού συμβουλίου διπλό μήνυμα προς τους εταίρους για την ανάγκη να χαλαρώσει τη θηλιά της ασφυξίας, αλλά και προς το εσωτερικό του κόμματος ότι η όποια συμφωνία θα κινείται στο πλαίσιο της λαϊκής εντολής, ωστόσο όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης, οι δανειστές ζητούν πρόσθετα μέτρα 7-8 δισ. ευρώ.

«Ζητάνε πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 2%. Δηλαδή, μια κρίσιμη δεκαετία, σε βάζει πόρους της τάξης των 7-8 δισ. να τους υποκαταστήσεις με μέτρα για να έχεις αυτά τα πλεονάσματα. Αυτά δεν γίνονται. Δεν μιλάμε περί λιτότητας, μιλάμε περί ασφυξίας ανελέητης για τα δύο επόμενα χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Βούτσης μιλώντας στον Αθήνα 9.84.

Την ίδια ώρα η γερμανική εφημερίδα Handelsblatt που κυκλοφορεί τη Δευτέρα έχει πρωτοσέλιδο τίτλο «Σενάριο Geuro», αναλύοντας την πιθανότητα ενός παράλληλου νομίσματος.

Συγκεκριμένα, η εφημερίδα επισημαίνει ότι, «εάν η Ελλάδα και οι διασώστες της δεν συμφωνήσουν, η Αθήνα θα χρειαστεί ένα Σχέδιο Β», στο οποίο θα μπορούσε να βοηθήσει ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της Deutsche Bank Τόμας Μάιερ που προτείνει την εισαγωγή ενός παράλληλου, δεύτερου νομίσματος. Ο κ. Μάιερ δηλώνει στην Handelsblatt ότι σε συνάντησή του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη στις 28 Απριλίου συζητήθηκε «η τρέχουσα κατάσταση στην Ευρωζώνη και επίσης η παλιότερη πρότασή μου για ένα παράλληλο νόμισμα». Ακόμη και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ήταν εκεί, προσθέτει και σημειώνει ότι και οι δύο «άκουσαν την πρότασή» του.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, τέτοια σενάρια επεξεργάζονται και οι διεθνείς πιστωτές της Ελλάδας. «Όλοι έχουμε ασχοληθεί με αυτό», λέει ένας Γερμανός κυβερνητικός αξιωματούχος, ενώ το ίδιο ισχύει τόσο για την ΕΚΤ όσο και για το ΔΝΤ. «Ένα παράλληλο νόμισμα δεν θα αποτελούσε ωραίο σενάριο, λένε, αλλά πιθανώς απαραίτητο», συνεχίζει ο συντάκτης.

«Αντί με ευρώ, η Αθήνα θα πλήρωνε συντάξεις και μισθούς με τη μορφή χρεογράφων. Με αυτό το «geuro», οι πολίτες θα μπορούσαν να ψωνίσουν. Επειδή η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση είναι χαμηλή, το νέο νόμισμα θα έχανε δραματικά την αξία του – οι ειδικοί υπολογίζουν τουλάχιστον κατά 50% σε σχέση με το ευρώ. Οι συντάξεις και οι μισθοί θα είχαν, συνεπώς, πολύ μικρότερη αξία.

Την ίδια ώρα όμως οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν να κάνουν περισσότερες εξαγωγές, διότι το κόστος τους θα πέσει, γεγονός που θα τις κάνει πιο ανταγωνιστικές. Εάν η οικονομία αναπτυχθεί πάλι και αυξηθεί η εμπιστοσύνη, το ‘geuro΄ και το ευρώ θα πλησιάσουν και πάλι σε αξία. Το πείραμα θα έχει πετύχει», εξηγεί η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι το σχέδιο παραμένει ριψοκίνδυνο, καθώς το ‘geuro΄ θα μπορούσε να πέσει στην άβυσσο και μαζί του η ελπίδα για το τέλος της κρίσης. «Τότε θα απέμενε μόνο το τελικό Grexit», τονίζεται.