Όταν ξέσπασε η οικονομική κρίση στην χώρα μας, αρκετοί ήταν αυτή που αντιμετώπισαν με καχυποψία την ίδρυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που ιδρύθηκε με το νόμο 3864 του 2010. Μάλιστα η επιτήρηση της Ελλάδας από την τρόικα που μετονομάστηκε αργότερα σε θεσμούς βρήκε έκφραση και στη διοικητική δομή του Ταμείου με κύριο χαρακτηριστικό την τοποθέτηση του Αυστριακού βετεράνου τραπεζίτη Martin Czurda στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου. Όταν ήρθε η ώρα της αντικατάστασής του, επικράτησαν όσοι εκτιμούσαν πως στο τιμόνι της εταιρείας ειδικού σκοπού που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει στη σταθεροποίηση του εγχώριου τραπεζικού τομέα, θα έπρεπε να βρεθεί ένα έμπειρο και ικανό στέλεχος από την Ελλάδα και κάπως έτσι ανέλαβε τον θώκο ο Ηλίας Ξηρουχάκης.

Ήταν ένα έμπειρο και ικανότατο στέλεχος που μετείχε μέχρι τον Μάιο του 2021 μετείχε στο ΤΧΣ ως εκπρόσωπος της Τραπέζης της Ελλάδος, ενώ ήταν και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής. Είχε ήδη μια πολύ επιτυχημένη πορεία 25 ετών σε ανώτατες διοικητικές θέσεις εταιρειών του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού τομέα, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό. Μάλιστα οι περισσότερες από τις εταιρείες που είχε θητεύσει, αποτελούν παγκόσμιους ηγέτες (Global Leaders) στους τομείς που δραστηριοποιούνται.

Ως διευθύνων σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής σταθερότητας, συνέβαλε στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου τριών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων και σύσφιξε τις σχέσεις με τις διοικήσεις των τραπεζών καθώς επίσης και με τους επόπτες εντός και εκτός συνόρων, αναδεικνύοντας ακόμη περισσότερο τον ρόλο του εν λόγω νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου.

Η αλήθεια είναι ότι με την ανακεφαλαιοποίηση των συστημικών τραπεζών δόθηκε συνέχεια στην οικονομία, κάτι που φάνηκε και το περασμένο έτος με τη μεταβολή της κεφαλαιακής δομής τριών τραπεζών, εκ των οποίων οι δύο ήταν συστημικές. Καταρχάς αυξήθηκε το μετοχικό κεφάλαιο της Τράπεζας Πειραιώς με 1,38 δισεκατομμύρια ευρώ. Ήταν η μεγαλύτερη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην ευρωζώνη μετά από αυτή της Santander το 2017. Ακολούθως ήρθε η αντίστοιχη κίνηση προς την Alpha Bank με 900 εκατομμύρια ευρώ, δίνοντας με αυτό τον τρόπο ψήφο εμπιστοσύνης όχι μόνο στο τραπεζικό ίδρυμα αλλά και στο σύνολο της ελληνικής οικονομίας, ενώ αμέσως μετά ήρθε η σειρά της Τράπεζας Αττικής που επί της ουσίας τη διέσωσε. Κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει ποιες θα ήταν οι επιπτώσεις για ολόκληρο το οικονομικό σύστημα εάν δεν δινόταν μια τέτοια στήριξη. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι το Ταμείο Μηχανικών Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (ΤΜΕΔΕ) έχει επενδύσει στην Τράπεζα Αττικής ποσό άνω των 800 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι μάλιστα η πρώτη φορά που το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας επενδύσει χρήματα των φορολογουμένων προσδοκώντας πως θα έχει κέρδη στο μέλλον και δεν λειτουργεί απλώς και μόνο σαν σανίδα σωτηρίας.

Το ΤΧΣ ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία

Ηλίας Ξηρουχάκης - Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Το 2022 που μόλις ήρθε, αποτελεί κατά πολλούς καίριο έτος για το μέλλον του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας που αυτή τη στιγμή ελέγχει το 40,3% της Εθνικής Τράπεζας, το 27% της Πειραιώς, το 9% της Alpha Bank και το 1,34% της Eurobank, κάτι που θα φανεί με το νέο νομικό πλαίσιο που το αφορά, καθώς εκτός από την ενίσχυση και τη μεταβολή του ρόλου του, θα προβλέπει και την πενταετή παράταση της λειτουργίας του ώστε να ολοκληρώσει την αποστολή του. Θυμίζουμε ότι βάσει του νόμου 3864/2010 ιδρύθηκε με σκοπό να «συμβάλει στη διατήρηση της σταθερότητας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, για χάρη του δημόσιου συμφέροντος».

Το ΤΧΣ λοιπόν θα έχει διάρκεια έως το 2027, ενώ αλλάζει ριζικά η διοικητική δομή του, καθώς συγχωνεύονται τα δύο διοικητικά του όργανα δηλαδή το Γενικό Συμβούλιο και την εκτελεστική επιτροπή. Αποκτά ένα ενιαίο διοικητικό συμβούλιο με 11 ή 13 μέλη με Πρόεδρο μη εκτελεστικό, διευθύνοντα σύμβουλο και αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο.

Συν τοις άλλοις, για την διαδικασία σταδιακής αποεπένδυσης θα συσταθεί μια επιτροπή που σε συνεργασία με ξένο επενδυτικό οίκο θα αξιολογεί τον χρόνο, το ύψος και την τιμή με βάση τα οποία θα πωλούνται σταδιακά μερίδια μετοχών στις ελληνικές τράπεζες, ενώ θα δοθεί η δυνατότητα να αγοράζει το Ταμείο τραπεζικά ομόλογα και να συμμετέχει σε διαδικασίες κεφαλαιακής ενίσχυσης όχι μόνο απαραίτητα μέσω αυξήσεων μετοχικού κεφαλαίου. Τέλος, μεγάλη αλλαγή θεωρείται η δυνατότητα που δίδεται στις τράπεζες να καθορίζουν τα διοικητικά τους συμβούλια. Στα νέα διοικητικά συμβούλια η πλειοψηφία των μελών θα απαρτίζεται κατά βάση από Έλληνες.

Με τις ισχυρές βάσεις που μπήκαν όλα αυτά τα χρόνια αλλά και όσα ακολουθούν, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας υπό τον Ηλία Ξηρουχάκη και την διοικητική του ομάδα, ατενίζει το μέλλον με συγκρατημένη αισιοδοξία και αποτελεί έναν από τους σοβαρούς πυλώνες στήριξης του τραπεζικού συστήματος και της εθνικής προσπάθειας για ανάπτυξη και σταθερή ευημερία.