Τη λίστα με τα επαγγέλματα που θα δίνουν φορο-μπόνους έως 2.200 ευρώ στους φορολογούμενους που θα πληρώνουν με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτες, e-banking) από την 1η Ιανουαρίου του 2022 αναμένεται να αποκαλύψουν τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ.

Η υπουργική απόφαση, που θα ξεκαθαρίζει το τοπίο με τις αλλαγές που έχουν επέλθει στο σύστημα των ηλεκτρονικών αποδείξεων, είναι έτοιμη και είναι πλέον θέμα ημερών η έκδοσή της προκειμένου οι φορολογούμενοι να γνωρίζουν από ποιους επαγγελματίες θα πρέπει να ζητούν και να παίρνουν e-απόδειξη για να κερδίζουν έκπτωση φόρου.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονται δικηγόροι, αρχιτέκτονες, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού.

Η νέα ρύθμιση ισχύει για τέσσερα χρόνια. Από την 1η Ιανουαρίου 2025 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025 και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως ούτε το πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία.

Οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν έκπτωση φόρου έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημα τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Ιατρικές δαπάνες

Επιπρόσθετα τα έξοδα για επισκέψεις σε ιατρούς, οδοντιάτρους, ορθοδοντικούς και κτηνιάτρους καθώς και για εξετάσεις σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα και για άλλες υπηρεσίες ιατρικού χαρακτήρα, πλην της αγοράς φαρμάκων και της νοσηλείας σε νοσοκομεία, θα μετρούν εις διπλούν για την κάλυψη του30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές δαπάνες.

Έτσι απόδειξη 150 ευρώ για ιατρική επίσκεψη εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας θα μετρά ως δαπάνη 300 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος.