Το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις προκλήσεις στην ευρωζώνη, δηλώνει ο πρόεδρος του Eurogroupe, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του που δημοσιεύεται σήμερα στη βελγική οικονομική εφημερίδα L’Echo.

«Το ταμείο υπό τη σημερινή του μορφή θα μας επιτρέψει να αντιδράσουμε με τον τρόπο που αρμόζει στις προκλήσεις που μπορεί να προκύψουν», διαβεβαιώνει ο Γιούνκερ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διέψευσε σήμερα ότι πρότεινε τον διπλασιασμό σε 880 δισεκατομμύρια ευρώ των πόρων του ταμείου αυτού.

Ο πρόεδρος του Eurogroupe και πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου έσπευσε εξάλλου να φανεί καθησυχαστικός όσον αφορά την Πορτογαλία και την Ισπανία, η οικονομίες των οποίων αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

«Η Ισπανία και η Πορτογαλία επεδίωξαν να προλάβουν στο επίπεδο των δημoσιονομικών τους κινδύνους που μπορεί να τους αφορούσαν», εξήγησε.

«Δεν υπάρχει κανένας παραλληλισμός μεταξύ της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας», σημειώνει. «Η Πορτογαλία έθεσε στο κοινοβούλιό της ένα σχέδιο εξυγίανσης αρκετά συνεπές και ο τραπεζικός της τομέας δείχνει σημάδια ευρωστίας», υπογραμμίζει.

Το πορτογαλικό κοινοβούλιο υιοθέτησε χθες Παρασκευή έναν προϋπολογισμό λιτότητας για το 2011, ο οποίος θα επιτρέψει τη δραστική μείωση του ελλείμματος της χώρας.

«Όσον αφορά την Ισπανία, βλέπω ότι η κυβέρνηση έθεσε σε εφαρμογή πολύ αυστηρά μέτρα δημοσιονομικής σταθεροποίησης», προσθέτει.

Ο Γιούνκερ τάχθηκε τέλος υπέρ ενός μόνιμου μηχανισμού επίλυσης των κρίσεων, ο οποίος θα πάρει τη σκυτάλη από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, όταν εκπνεύσει η ισχύς του το 2013.

Ωστόσο φάνηκε διστακτικός όσον αφορά μια ανάμειξη του ιδιωτικού τομέα. «Δεν θα αναγορευόμουν σε κατάφορο αντίπαλο μιας ανάμειξης του χρηματοπιστωτικού τομέα στην επίλυση μιας κρίσης», σημειώνει.

«Όμως πρέπει να γνωρίζουμε ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο έχει μια βέβαιη εμπειρία στην επίλυση των κρίσεων, δεν θεώρησε ποτέ ότι, εκ των προτέρων, η εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα θα έπρεπε πάντα να αποτελεί μέρος ενός οπλοστασίου για την επίλυση των κρίσεων», καταλήγει.