«Οι ελληνικοί κρατικοί φορείς και οργανισμοί πρέπει να μεταφέρουν τα ταμειακά τους αποθέματα, μία κίνηση πανικού για να μην ξεμείνει η Ελλάδα από χρήματα», γράφει η γερμανική εφημερίδα Bild επισημαίνοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση γεμίζει τα άδεια ταμεία με διαθέσιμα και τα συγκεντρώνει στην Τράπεζα της Ελλάδος.

«Η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει σε 12 δισεκατομμύρια ευρώ με την κίνηση αυτή», αναφέρει η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα της Γερμανίας που… ανεβάζει σε δυσθεώρητα ύψη τα διαθέσιμα των οργανισμών, μάλλον από λάθος, καθώς στην καλύτερη των περιπτώσεων, η κυβέρνηση ελπίζει να συγκεντρώσει με τον τρόπο αυτό 1 δισ. ευρώ, ενώ εκτιμήσεις της ΕΚΤ κάνουν λόγο για 2 δισ. ευρώ.

«Φαίνεται σαν μία κίνηση πανικού με την κυβέρνηση να ξεμένει από χρήματα. Η ελληνική κυβέρνηση με νομοθετικό διάταγμα υποχρεώνει όλους τους κρατικούς φορείς και οργανισμούς να μεταφέρουν τα ταμειακά τους αποθέματα στην Τράπεζα της Ελλάδος» γράφει η εφημερίδα.

«Με τον τρόπο αυτό», επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα, «θέλει να αποπληρώσει το ληξιπρόθεσμο χρέος της προς το ΔΝΤ και να καλύψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στους δανειστές της μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Η κυβέρνηση των Αθηνών θέλει να συγκεντρώσει συνολικά το ποσό των 12 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η μεταφορά των διαθέσιμων των φορέων θα γίνει στην Τράπεζα της Ελλάδος. Απ’ αυτό το μέτρο, όπως ανακοίνωσε η ελληνική κυβέρνηση, εξαιρούνται τα ασφαλιστικά ταμεία».

Σε ότι αφορά τις υποχρεώσεις των Αθηνών προς τους πιστωτές, η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να καταβάλει 1,1 δισεκατομμύρια για τους μισθούς, 850 εκατομμύρια ευρώ για τις συντάξεις και περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ στο ΔΝΤ έως τις 12 Μαΐου.